Friday, March 31, 2006

Árukapcsolás

A svéd rádió angol nyelvű internetes oldala is beszámol a tegnapi (csütörtök) nagy eseményről: Svédország Kecskeméten hivatalosan is átadta a Gripen-eket. Az ünnepségre Magyarországra érkezett a svéd védelmi miniszternő Leni Björklund is, aki jelképesen átadta a gépek műszaki naplóját Juhász Ferenc miniszternek, hogy ezentúl ő, ill. Magyarország viselje a vadászgépek sorsát. A jelentés szerint a 14 megrendelt gépből ötöt szállítottak le most, a többi kilencet 2007 decemberéig, és 2008-ban már valamennyi gép „harcra kész lesz”.
Addig, pedig a magyarok betanítják a pilótákat és a műszaki, kiszolgáló személyzetet.

A cikkből az is kiderül, hogy Magyarország 2001-ben kötött kölcsönbérleti szerződést Svédországgal tíz évre mintegy egy milliárd dollár értékben. Björklund asszony azt is elárulta, hogy a szerződés keretében svéd vállalatoknak Magyarországon kell beruházniuk, befektetniük és magyar termékeket venniük, hogy ezzel is erősítsék a két nép és ország kapcsolatait. A NATO országok közül Svédország és Csehország után hazánk a harmadik ország, mely a Gripen-ek mellett döntött, azzal a lehetőséggel, hogy a bérleti szerződés lejárta után megveheti a gépeket.

2 Comments:

At 9:37 AM, Anonymous Anonymous said...

Remélem vigyáztok rájuk (a gépekre). Lassan és alacsonyan repüljetek, nehogy Stockholmban kössetek ki. Mert ezek bekötött szemmel is hazatalálnak :-)
Zsoltson

 
At 12:19 PM, Blogger Pocakos said...

Egy svéd ismerősöm nagyon csodálkozott, amikor az eladásokról felrepültek ;-) az első hírek, mert teljesítménye alapján szülőhazájában "zuhanó"bombázónak ;-) nevezték. Persze az ilyen influenzás időkben a neve sem valami jó ómen. Legalábbis németül (Grippe = influenza) ;-)

 

Post a Comment

<< Home