Thursday, April 06, 2006

Kampánycsend


Mától (csütörtök) egy hétig nem leszek gépközelben.

A két jelölt szerda esti beszélgetését láttam. Szerintem borzasztó rossz volt a szervezés, a rendezés. Nagyon hiányzott a közönség. Egy kis háttér zaj, moraj, spontán tetszésnyilvánítás stb. Nem volt igazi (parázs) vita. Merev, élettelen monológoknak voltam szem- és fültanúja, ahol az egyik fél – alaposan felkészülve – a másik fél kormányzásának négy évét felidézve próbálta bizonyítani, hogy a volt miniszterelnök alkalmatlan az ország vezetésére. És mindezt a szemébe mondta, - meglehetősen magabiztosan. A kihívó, pedig mintha kerülte volna a konfrontációt, és csakis a pártprogramban megfogalmazott ígéretek (ismételt) felmondására törekedett volna, ráadásul bele a kamerába, a tévé-nézőkhöz szólva.

Tartalmilag Orbán megszólalásában voltak új motívumok. Például megfeledkezett két kollegája korábbi kijelentéséről: Kövér László („panelproli”) és Mikola István („körmös”) azóta szállóigévé vált szavairól. Ez meglepő volt, de nem mulatságos. Viszont másik két megjegyzése, pontosabban ígérete, annál mulatságosabb: Budapest-fejlesztési minisztérium és 100.000 Ft-os minimálbér. Itt álljunk meg a percre! Hiszen az utóbbi időben másról sem beszélt Orbán (is), mint kisebb parlamentről, kevesebb politikusról, kisebb „állam”(apparátus)-ról, és akkor egy egész minisztérium felállítását ígéri? Arról nem is beszélve, hogy milyen bérfeszültséget eredményezne a 100 ezer forintos minimálbér azon diplomás közalkalmazottak körében, akik jelenleg kb. 120-130 ezer nettó fizetést visznek haza havonta.

Ezzel szemben Gyurcsány csak egyszer mondott olyat, amire felkapta az ember a fejét. Amikor kijelentette, hogy kormányának szocialista oktatásügyi miniszterre van szüksége.

Érdekes módon jó néhány témát kihagytak a szervezők, rendezők, - például a külpolitikát (EU, USA, Irak, Irán, Közel-Kelet stb.), a terrorizmus elleni harcot, a vízum és kisebbségi politikát, a romakérdést stb.

Hogy ki nyerte a meglehetősen szokatlan jelölt-vetélkedőt? Azt csak azok tudnák megmondani, akik a bizonytalan választók közé tartóznak. Érdekes módon ilyen embert, vagy embereket nem tudott egyetlen média sem felmutatni, így csak az elkötelezett szakértők találgatására hagyatkozhatunk.

Biztató eredmény csak vasárnap estére várható. Addig, pedig - szórakozásként -, akit érdekel, hogy szerintem miért nyerő az MSZP, itt
olvashatja elemzésemet - ha még eddig nem tette meg.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home