Wednesday, February 01, 2006

Brit tanácsadó lett az amerikai nyugdíjas

Az amerikai jegybank (Fed) tegnap (kedden) leköszönt konzervatív elnöke, ma (szerdán) már a brit munkáspárti pénzügyminiszter tiszteletbeli tanácsadója – közlik a világ hírügynökségei. Alan Greenspan, aki közel 19 évig volt a US központi bankjának feje, négy elnököt is kiszolgált. Még Reagan elnök nevezte ki a Fed élére a republikánus párti közgazdászt, akinek pénzügyi szaktudását aztán épp úgy igénybe vette az idősebb Bush, mint a demokrata Bill Clinton, valamint az ifjabb Bush elnök is. A 80. életévét jövő hónapban (március 6.) betöltő Greenspan arról híres, hogy a fürdőkádban szereti olvasni a gazdasági adatokat, és olyan beszédeket tud tartani, amiből nagyon nehéz kihámozni a gazdasági előrejelzéseket. Az emiatt őt támadóknak egyszer azt üzente: „Azt hiszem, figyelmeztetnem kellene Önöket, hogy ha én egyértelműen fejezném ki magam, akkor Önök valószínűleg félreértenék, amit mondani akartam.”

Ugyanakkor a jelenlegi brit munkáspárti pénzügyminiszter (Gordon Brown) az egyik legnagyobb csodálója Greenspan-nak. Brown úgy érezte, hogy sokat segítene munkájában és Nagy-Britannia jövője érdekében, ha a globalizációval kapcsolatos témákban és problémákban kikérné a kiváló szaktekintély véleményét. "Ő a stabilitás szilárd kőve, amire az egész mai globális gazdaság épül" - jellemezte Brown az amerikai Fed egykori elnökét. Greenspan – Bill Gates-hez hasonlóan – a Brit Birodalom tiszteletbeli lovagja, aki (külföldi lévén) nem használhatja a „Sir” titulust. Greenspan a francia Becsületrend tulajdonosa is, de oda (valahogy) nem hívták nyugdíjas tanácsadónak.

.


Magánvélemény

Be szép is lenne, ha egyszer Magyarországnak is lenne egy jegybankelnöke, aki négy-öt kormányt is kiszolgálhatna, és pártállásától függetlenül csakis az ország (gazdasági) érdekét tartaná szem előtt. Nem nyilatkozna külföldi bulvárlapnak (pl. bécsi Kurier), nem szídná a kormányt és politikáját kül- és belföldön egyaránt, hanem csakis kizárólag az ország gazdasági helyeztét értékelné a fürdőkádban tanulmányozott adatok alapján.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home