Thursday, February 16, 2006

Szembesítés

Ezt szeretem az ausztrálokban! Tegnap írtak a háborús bűnökkel gyanúsított Polgár Lajosról, úgy ahogy a 89 éves melbourne-i öregúr emlékszik a több mint 60 esztendővel ezelőtti eseményekre, és benne az ő szerepére. Ma pedig egy szemtanút szólaltattak meg, aki meglehetősen másképpen élte át azokat a napokat, amikről Polgár mesélt. A The Australian felkereste azt az asszonyt, aki túlélte a budapesti Andrássy út 60. alatt állott Hűség Háza (ma Terror Háza) pincéiben elkövetett borzalmakat.

A sors iróniája, hogy Susanne (Zsuzsanna) Nozick (férje neve!) ugyancsak melbourne-i, és alig félórányira lakik Polgártól. A most 82 éves asszony visszaemlékezése szerint édesanyjával együtt vitték be az Andrássy út 60.-ba, ahol borzasztó kínzásokon estek keresztül. Állítása szerint édesanyját a szemeláttára erőszakolták meg. Majd ő került sorra. A nemi erőszak elkövetésére cigányokat kényszerítettek nyilas keretlegények. Szemtanúja volt, ahogy egy professzor szemét egy bottal kiverték. Mindez annak az épületnek a pincéjében történt, amelynek parancsnoka Polgár Lajos volt, aki – állítása szerint – ezekről a dolgokról nem tudott. Susanne asszony elmondása szerint az összevert, megerőszakolt, meztelen nőket felsorakoztatták és kizavarták az utcára a mínusz 30 fokos hidegbe. Gyalog mentek a Duna-partra, ahol a jeges folyóba lőtték őket. Susanne szerencsésen esett a Dunába, így túl élte a kivégzést, édesanyja viszont odaveszett.

Az akkor 19 éves lányt nem az ausztrál újság találta meg, hanem a Simon Wiesenthal Központ, ill. annak igazgatója, Efraim Zuroff, aki mint szemtanút kívánja a bíróság elé vinni Polgár Lajos elleni kiadatási perben.

Mindezek ismeretében, a The Australian-ban megjelent vallomással szemben fenntartásaim vannak. Nem tartom életszerűnek, hogy félholtra vert, meztelen embereket saját lábukon el lehet hajtani mínusz 30 fokos hidegben az Andrássy út 60.-tól a Duna-partig. Ehhez túl nagy, túl hosszú a távolság. Persze, lehet, hogy csak én nem vagyok tisztában, mit bír el, ill. ki az ember. Vagy az idős hölgy már nem emlékszik pontosan az átélt borzalmak időrendiségére.

Polgár már most azzal védekezik, hogy ő 1944 Karácsonyakor hagyta el Budapestet, Susanne Nozick viszont a vele történt borzalmakat 1945 januárjára datálja.


.
A Polgár ügy kronológiája



18 Comments:

At 6:42 PM, Blogger Kinga said...

Jezus.

 
At 6:44 PM, Blogger Kinga said...

Azert ilyet irni, hogy "nem tartom eletszerunek"... Meg patikamerlegre tenni az akkori esemenyeket.

De foleg, hadd kerdezzem mar meg, csak ugy, kettonk kozott: vajon mit is akartal irni ezzel a remek kis koverbetus megjegyzeseddel? Avagy angolul, hatha ugy vilagosabb: ... and your point?

Jezus.

 
At 7:09 PM, Blogger Pocakos said...

Ha ismered (vagy el tudod képzelni) az emberi tűrőképesség határát, és elgyalogoltál már (valaha) a Különlegességi (Lukács) cukrászdától a Duna-partig (az Izabella utcán át az Élmunkás (Ferdinánd)-hídon át a Victor Hugo (Wahrmann Mór) utcán le a partig) – nem félholtra verve, nem megerőszakolva, nem meztelenül, nem mínusz 30 fokban - akkor tudhatnád, hogy miről beszélek.

 
At 7:23 PM, Anonymous Anonymous said...

Sose kelljen kiprobalnod, hogy lehetseges-e....

 
At 7:37 PM, Blogger Pocakos said...

Kedves Kinga,
most látom, hogy „kiszerkesztettél”. Ezzel csak az a baj, hogy a szövegkörnyezetből kiragadtál két szót („nem életszerű”), mondandómat így félremagyaráztad. De lelked rajta! Remélem mások, (akiket ezzel ideküldesz) elolvassák az egész bekezdést, és megértik annak lényegét. Azért, kösz! ;-)

Látom, Idoha-ból elköltöztél Arizonába. Ott nem szokás végig olvasni a postokat? ;-)

 
At 7:59 PM, Blogger Kinga said...

Halvany gozod sincs, hogy mirol beszelsz. Nem is lehet, tegyuk hozza, szerencsere. A szohasznalatod nagy empatiahianyra es izlestelensegre utal, ennyit akartam irni, es ennyit gondolok rola. Nem is er meg tobb idot.

(Idaho, es nem Idoha, es nem, nem koltoztem el, meg mindig ott elek.)

 
At 8:17 PM, Anonymous Anonymous said...

pocakos, elsőként akkor olvastalak, amikor második lettél. nem értettem, de nem zavart (most sem zavar). most olvaslak másodszor. meg fogsz haragudni.
nem ismered az embert. nem ismered magad és nem ismered a határaid. ez önmagában nem bűn és nem is érdekes. de tudatlanságból írni butaságot - és miután szóváteszik, hogy butaságot beszélsz, megfejelni egy olyan magyarázkodással, ami még ráadásul szánalmas is...
kár.
picit gondolkodj. nagy a net. de javaslom, keress túlélőket, még élnek köztünk. és kérdezd őket. hiába használsz régmúlt kifejezéseket, a butaság marad, ami.

 
At 8:27 PM, Blogger Pocakos said...

„…Halvany gozod sincs, hogy mirol beszelsz…” (Kinga)
No, ennek igazán örülök, hogy Te akarod megmagyarázni nekem, hogy mit gondolok! Ezt hívják „indocrination”-nek mifelénk. A diktatúrákból jól ismert fogalom és módszer. Ja és van még egy! Amikor megpróbálnak olyat belemagyarázni a gondolatban, ami nincs, csak azért, hogy a gondolat szerzőjét ellehetetlenítsék. Ugyancsak a diktatúrák jól ismert módszere. De úgy látom jellemedhez passzol.

 
At 8:44 PM, Blogger Pocakos said...

zen-taxi, nem ismerlek, és nem haragszom. Minden véleményt akceptálok, még olyan butaságokat is, amiket írsz, mert abból egyértelműen kiviláglik, hogy nem érted a témát. És erről nem tehetsz! Nem követted végig pl. az Eichmann és/vagy Demjanjuk pert. És úgy tűnik Te sem olvastad el a vastagbetűs rész utolsó két mondatát. Kár. De ilyen intezitás mellett, ahogy engem olvasol, nincs is rá szükség.

 
At 9:29 PM, Anonymous Anonymous said...

"Nem tartom életszerűnek, hogy félholtra vert, meztelen embereket saját lábukon el lehet hajtani mínusz 30 fokos hidegben az Andrássy út 60.-tól a Duna-partig. "

ez a mondat így ebben a formában kapitális marhaság.

tudod mi az ostobaságod? az, hogy nem fogod fel, hogy itt jelesül nem arról van szó, hogy egy idős nénit anno megerőszakolt-e egy idős bácsi és utána még elfuttatta-e a dunapartra és belelőtte-e a dunába és túlélhette-e. kis kalambó, itt arról van szó, hogy azon időkben bizony ONNAN az andrássy útról ODA a dunapartra kellett embereknek menni. ha végigvernek az úton, te is meg tudod csinálni. és ha felfogod talán, akkor rájössz, hogy ez az egy mondatod elég ahhoz, hogy azt gondolhassam, hogy vagy tudatlan vagy, vagy provokátor.

mégegyszer mondom: embereket, nem egyet, hanem sokat, többet mint egy és nem cvsak ezt az egyet, nem csak a nénit küldték így halálba, akár életszerű ez, akár nem. mellesleg fekete humornak is gyászos az életszerű kifejezés, már ha bírod annyira a magyar nyelvet, hogy értsd.
sajnállak.

 
At 9:34 PM, Anonymous Anonymous said...

mellesleg közben szemléztem, amiket írsz. e-bay-en vett orgona. condi új haja... miért kéne sűrűbben olvassalak?

 
At 10:08 PM, Blogger Pocakos said...

Kedves zen-taxi, örülök, hogy ennyi hónap után, most hirtelen ilyen fontos lettem a számodra, és rendesen növeled a látogatottságomat. Annyi butaságot írhatsz össze, amennyi csak ki jön belőled. Mondom, NEM haragszom! Sőt, kifejezetten élvezem, ahogy korlátoltságodnak itt tanúbizonyságát adod.

Tetszik, hogy „provokátor”-nak nevezel, miközben továbbra is a diktatúrá(k)ból benned maradt gondolkodásmódot (indocrination) (lásd 8:27 PM) alkalmazod tudat alatt. A vastag betűs két utolsó mondat már nem jutott el tudatodig. Hiába hívtam fel rá a figyelmet. Kár. De megértem!

Magyarázatodból én is arra a következtetésre jutottam (ami eddigi beírásodból is világos volt!), hogy fogalmad sincs azokról az időkről, de a perekről sem. Ráadásul kiforgatod a szavaimat, hiszen nem arról szól a történet, hogy „….ha végigvernek az úton, te is meg tudod csinálni…..”, kis tudatlan (vagy provokátor?), hanem ilyen előzmény és körülmény között. Szóval, jobb is, ha nem olvasol!
Amennyiben csak a „szó” (életszerű) bántja a füledet és zavarja a képzeletvilágodat, akkor próbáld behelyettesíteni a „reális” szóval. Többet nem tudok segíteni. Nagyon sajnálom.


PS. Most látom újabb beírásodat (9:34 PM). Nagyon érted a félremagyarázást, a szarkeverést! Kis hamis (vagy provokátor?), ki a fene kért arra, hogy olvassál?

 
At 10:25 PM, Blogger Pocakos said...

Azért elég érdekes, hogy mind "Kinga", mind "zen-taxi" ugyanarról az arizonai szerverről éri el oldalamat, és írja beírásait.

 
At 11:15 PM, Anonymous Anonymous said...

korlátokkal élő barátom, szerinted én most akkor arizónában vagyok?

egyébként sajnálom: ki a fene kért téged arra, hogy a neten publikálj? he? ha publikálsz,. olvasni fogják. és még valami: szokj le róla, hogy személyes adatokat adsz ki emberekről.

 
At 11:21 PM, Anonymous Anonymous said...

mellesleg pocakos, te hol élsz? már ha így belemelegedtél az adatközlésbe.

 
At 11:40 PM, Blogger Pocakos said...

Már vártam beírásodat, addig nem akartam elmenni hazulról. Legutóbb 11:10-kor néztél be, hogy ezt a beirást megted. Előtte 9:49-kor olvasgattad a juniusi beírásaimat. Látom, egyre idegesebb és durvább vagy. De ez érthetö! Hiszen ezen beírásod elárulja egész lényedet, butaságod történetét. Az a tipikus magyar fórumozó, aki ha elfogynak az érvek (mert csak szajkózol), akkor jön az überokoskodás. Sajnos kár ezeket írnom, mert úgy sem érted. Abba is hagyom. (remélem Te is. - elvégre, - hogy logikádat (11:15) folytassam ;-) - aki olvas, annak nem kell írnia! - és akkor butaságodra sem derül fény! ;-)

 
At 11:50 PM, Blogger Pocakos said...

202.161.3.125

 
At 11:08 PM, Blogger Pocakos said...

Tisztelt olvasó,
ha Ön az engem becsmérlő oldalakról (vajszínű, zen-taxi, blazius stb.) tévedt ide, úgy az objektív tájékoztatás érdekében kérem kattintson ide. Köszönöm.

 

Post a Comment

<< Home