Tuesday, February 28, 2006

Putyin útja

A Reuters-re hivatkozva a Moscow Times-ból néhány háttér infót tudhatunk meg Putyin kedden kezdődő magyarországi látogatásáról. Az elnök meg szeretné győzni a gázszolgáltatási zavaroktól leginkább sújtott Kelet-Európát, hogy Oroszország megbízható partner. Egyúttal jó kapcsolatot kíván kiépíteni az EU két új tagjával, az egykori szovjet szatellit államokkal, Magyarországgal és Csehországgal, hogy ezzel egyensúlyozza a térség jelentős országát, Lengyelországot, melynek szerepét Moszkva gyanakodva figyeli.

Kelet-Európa nagyon függ az orosz földgáztól és talán a januári ellátási zavarok legjobban Magyarországot sújtották. A téma természetesen napirendre kerül a látogatás alatt, és Putyin megpróbálja majd meggyőzni a magyarokat, hogy az egész az ukránok miatt volt, akik megcsapolták a vezetékeket.

Putyin, mint a G8-ak soros elnöke ezúton is bizonyítani akarja, hogy országa mennyire megbízható kereskedelmi partner a nagyvilágban. Várhatóan az orosz állami vállalat, a Gazprom, érdekében (is) fog lobbizni egy (közös) gáztároló építéséért, és az elosztási jogokért. Ennek megvalósításához Magyarországon nagyobb lehetőséget látnak az elemzők, mint Csehországban, ahova csütörtökön érkezik az orosz elnök, és ahol az energia szektorban igen nagy a német konkurencia.

A gáz mellett az 1956-os forradalom 50. évfordulója teszi érdekessé az elnöki látogatást. Megfigyelők emlékeztetnek, hogy Putyin egykor, mint a KGB tagja, szovjet kém volt, és tavaly úgy nyilatkozott, hogy a huszadik század legnagyobb katasztrófája a Szovjetunió felbomlása, megszűnése volt. Ezért kérdéses, hogy ez a téma hogyan fog előjönni a látogatás ideje alatt.

A jelentések szerint hétfőn Gyurcsány Ferenc tompítani próbálta a helyzetet, amikor közölte, hogy az orosz elnöknek nem kell bocsánatot kérnie. A magyar miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy tavaly, amikor Moszkvában járt, Putyin azt mondta neki, hogy 56-nak soha többé nem szabad megismétlődnie és az előző (orosz) elnök Borisz Jelcin már 1992-ben bocsánatot kért a történtekért. A Kreml egyik tisztségviselője szerint „annyi koszorúzás lesz, amennyit a protokoll megkíván”, de azt még nem tudni, hogy Putyin külön is szóbahozza-e az 56-os eseményeket.

Oroszország szakértők szerint az egész magyarországi (és csehországi) látogatás célja Lengyelország elkerülésének, „kihagyásának” látványos demonstrálása. A lengyelekre nagyon mérges Putyin elnök, mert a 2004-es ukrán narancsos forradalom idején Varsó a Moszkva-barát erők ellenzőit támogatta, és juttatta hatalomra.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home