Friday, October 21, 2005

A madárinfluenza ürügyén

Még a nyáron (augusztus 14-én és 17-én) írtam a madárinfluenzáról. Azóta sok minden történt, különösen a magyar gyógyszergyártás, pontosabban kutatás nagy dicsőségére. Erről is beszámoltam a sokat sejtető, “Most érdemes Richtert venni” címmel. Rá néhány nappal már azt írta a magyar média, hogy a külföld is érdeklődik a készítmény iránt, aminek embereken való tesztelése befejeződött.

Arról azonban nem szóltak a magyar híradások, közben a Richter is elkezdett “mozgolódni”. No, nem a tőzsdén, hanem a nagy gyógyszergyártók körében. Erről a Market Watch számolt be. Magyar nyelven pedig csak a portfolio.hu adott eddig hírt a Richter-re hivatkozva. A magyar változat azonban lényegesen eltér a MarketWatch jelentésétől, amiből néhány “kulisszatitkot” is megtudhatunk.

A portfolio.hu a magyar gyógyszergyár “nagyvonalúságát” hangsúlyozza, mikor azt írja, hogy a Richter “…a magyar lakosság iránt érzett felelősségtudat vezérli……” A MarketWacht szerint viszont a Richter azért akar minél előbb tárgyalásokat kezdeni a svájci központú, de az amerikai piacon is vezető, világhírű Roche céggel, mert a magyar gyógyszergyár csak olyan gyógyszerek gyártására van nemzetközi engedélye Közép- és Kelet-Európában, amelyek már nincsenek szabadalmi védelem alatt. A Tamiflu nevű magyar készítmény viszont olyan alapanyagot tartalmaz (oseltamivir), aminek szabadalma hamarosan lejár, így magyarországi gyártásának nincs, nem lesz akadálya.

Ha ezek a tárgyalások sikerrel járnak, és a – ma már pánikszerű félelem nem lankad – akkor valóban érdemes lesz minél előbb Richter részvényeket venni.

És, ha már a pánikról esett szó. Olvasom a blogtársak véleményét is. Például remek tájékoztató összefoglalóra hívja fel a figyelmet a sesblog.
Ehhez volt/van néhány megjegyzésem (újságíró szemmel)

A nagyszámok törvénye szerint elenyésző az az eddigi 120 megbetegedés, és 60 haláleset, amit a madárinfluenza emberre átvitelével kapcsolatban jelentenek, jelentettek. Hiszen Ázsia népessége milliárdos nagyságrendű! (persze aki ebben hal meg, annak és családjának nem mindegy! - szóval, NEM szeretnék cinikusnak tűnni, - csak reálisnak). Az sem világos, hogy miért kell a (házi) szárnyasokat ily mértékben pusztitani. Különösen, ha az ajánlott szaktanácsban is az áll: *.....A hazánkban általában alkalmazott konyhatechnológiai műveletek (pl. főzés, párolás, sütés) az influenzavírusok elpusztításához biztosan elegendőek. .....* Szóval, rendesen feljátszották ezt a témát. Ilyenkor látszik a média (szöveg, hang, kép) befolyásolási hatalma (manipuláció?) - a védőmaszkosok halomra ölik a szárnyasokat. Ennek láttán, bennem inkább a tehetetlen állatok iránti szimpátia erősödik, mint sem a kórtól való iszony. Miért nem mutatnak madárinfulenzától haldokló embereket? (mint az AIDS idején)

Érdekes dologra hívja fel a figyelmet Magyarországról szóló angol nyelvű blogjában Henrik.
Eszerint a magyar blogok, bloggerek nem igazán foglalkoznak ezzel a témával (Henrik! Remélem, ezt olvasod! ;-) meg az előzményeket is.), pedig már csak azért is illene vele, mert Románia igen közel van. Sőt, az ott élő magyarság is könnyen veszélybe kerülhet. Milyen igaza van! Sőt, egyúttal a blog “guru” pollner-nek is felhívnám a figyelmét: vajon hol vannak a külföldi magyar (nyelvű) blogok, bloggerek, akik a helyszínről számolhatnának be az eseményekről, történésekről? Első kézből.

Megjegyzés
Hála Kelt nevű blogtársnak, itt egy romániai tudósitás (sajnos angolul). Köszönöm.

2 Comments:

At 4:54 PM, Blogger Szedlák Ádám said...

Székelyudvarhely ugyan nem pont a helyszín, cserébe itt egy beszámoló onnan: http://szekely.blogspot.com/2005/10/bird-flu.html

 
At 5:08 PM, Blogger Pocakos said...

Köszi!

 

Post a Comment

<< Home