Wednesday, October 26, 2005

Litván katonai segítség Magyarországnak

"Az Afganisztánnal kapcsolatos valamennyi anyagot megmutattuk magyar kollegáinknak, és készek vagyunk tapasztalatainkat is megosztani” – nyilatkozta az AFP-nek Gediminas Kirkilas litván védelmi miniszter Juhász Ferenccel folytatott megbeszélései után.

Magyarország elvben elhatározta, hogy átveszi a NATO egyik misszióját (állomását) Dél-Afganisztánban, és erre való felkészülésként egy katonai szakértő csoport küldését tervezi Litvániába az elkövetkező két hétben. Kirkilas hozzáfűzte, hogy magyar csapatok kiképzését is vállalják, ha erre felkérik őket.

Az AFP jelentése megjegyzi, hogy Litvánia még csak tavaly lett NATO-tag, de már száz katonájával vezet egy újjáépítési kontingenst Dél-Afganisztánban. Ez a létszám évvégére el fogja érni a százharmincat. Egyúttal ez az első eset, hogy a balti állam egy NATO missziót vezessen, melynek tagjai között olyan régi NATO tagok is találhatók, mint britek, dánok és izlandiak.

Ami viszont számomra érdekes, ez a Juhász-Kirkilas megbeszélés a vilnius-i informális NATO-ukrán tanácskozáson történt, amiről máskülönben a magyar sajtó is beszámolt, de ez valamiért kimaradt.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home