Monday, October 24, 2005

Jönnek az ausztrálok ! (?)

Európában terjeszkedik az egyik legnagyobb ausztrál cég, írja a Bloomberg. A világ második legnagyobb repülőtér üzemeltetője, az ausztrál Macquarie Airports, vételi ajánlatott tett a koppenhágai reptérre. 2,5 milliárd US dollárt ajánlott a dán főváros repülőteréért, mely Skandinávia legnagyobb légikikötője. A sydney-i vállalat már eddig is 14.7 %-ban részesedik a dán repülőtér üzemeltetésében, és mivel a dán állam közölte, hogy 39,2 %-os részesedéséről nem mond le, azaz nem adja el, így nem valószínű, hogy más valaki is részt fog venni a koppenhágai reptér működtetésében.

Ez a hír azért is érdekes, mert mind az ausztrál cég, mind a koppenhágai repteret üzemeltető Copenhagen Airports A/S versenyez a Budapest Airport-ért is. A koppenhágai cég jelezte, hogy visszalép a magyar tendertől az ausztrál Marquarie javára. Így, már csak négyen maradtak a Budapest Airport-ért folyó versenyben: egy brit (a világ elsőszámú reptér üzemeltetője) a BAA, két német (a frankfurti Fraport AG és a Hochtief AG) és a már említett ausztrál Macquarie Airports.

Még valami. Ellentétben az index.hu jelentésével, mely szerint a Macquarie az egész dán cégre vételi ajánlatot tett, a Bloomberg közli, hogy a dán állam a koppenhágai reptér közel 40 %-os tulajdonhányadát megtartja magának, ugyanakkor a magyar kiírásban csak 24 % marad állami tulajdonban.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home