Thursday, November 03, 2005

Vihar a CIA körül

Érdekes, és figyelemreméltó egy new york-i emberi jogi szervezet (Human Rights Watch) jelentése, melyet a Washington Post sok vihart kavart cikkében feltett "találos kérdésre" próbál választ adni. Eszerint megfigyelték (sic!) a CIA egyik utasszállító repülőgépét, és a szervezet állítja, hogy a N313P számú Boeing 757-es gépet a CIA üzemelteti egy Massachusetts (szövetségi) államban bejegyzett cégen keresztül. Állítólag ezzel a géppel szállítják a terrorista gyanús elfogott embereket. A gép üzemnaplójából következtetnek erre, ill. az útirányokból.

A Human Rights Watch az üzemnaplóra hivatkozva állítja, hogy ez a gép 2003 szeptemberében Kabulból indulva egyenesen a lengyelországi Szymany repülőterén landolt. Ebben az észak-keleti lengyel kisvárosban található a lengyel hírszerzés kiképző központja. Innen a Boeing tovább repült a román fekete-tengeri Constanta közelében lévő Mihail Kogalniceanu légi bázisra. 2004-ben többször is megfordult itt a CIA-nak tulajdonított Boeing, miközben a Pentagon tárgyalásokat folytatott a román kormánnyal egy amerikai támaszpont kiépítésére. Az USA 3 millió dollárt költött a támaszpont fejlesztésére, ahol egy időben több mint 3500 US. katona tartózkodott észak-iraki bevetésre várva. Tavaly októberben ide látogatott Rumsfeld védelmi miniszter, aki látogatása során román vezetőkel is találkozott.

A Human Rights Watch nevű new york-i emberjogi szervezet által közölt tények, azonban nem bizonyítják, hogy a CIA titkos internáló táborokat tartana fenn akár Lengyelországban, akár Romániában. Ezek épp olyan találgatások, mintha a taszári támaszpont létezéséből arra következtetnénk, hogy ott is esetleg ilyen terrorista kihallgató központ lett volna. Az emberi fantázia és összefüggés gyártási képzelet határtalan. Ezért ezek a felsorolt tények “titokfejtésre” nem alkalmasak, legfeljebb valamiféle összeesküvés elméletre, amire viszont nem hiszem, hogy a Washington Post szakújságírójának szüksége lett volna, hiszen nem ez (volt) a célja.


Véleményem és néhány háttér információ a WP cikkével kapcsolatban itt olvasható.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home