Thursday, November 10, 2005

Színjáték

Valószínűleg a németeket követve a magyar média is felfedezte a politika színeit. Az alkalmat, vagy inkább apropót a német parlamenti választások adták. Igaz, ott már évek óta, sőt évtizedek óta a színek jelképezik a (nyugatnémet) pártokat: fekete (CDU/CSU), vörös (SPD), sárga (FDP), zöld (Grünen). Sokszor felmerült az "Ampel" (villanyrendőr), azaz a "vörös-sárga-zöld" (SPD-FDP-Grünen) koalíció. Aztán legutóbb a jamaicai zászlót (fekete-sárga-zöld) idéző "jamaica-i" (CDU/CSU-FDP-Grünen) koalíció. Szellemes, és jól mutatja az emberi fantázia határtalanságát.

Aztán legutóbb Déli blogjában találtam némi magyarázatot ennek a színjátéknak a magyar változatára. Mint kiderült a hazai politika színei: piros, - és nem vörös! (MSZP), narancssárga (Fidesz), zöld (MDF), kék (SZDSZ). Ha német mintára koalíciókat szeretnénk kreálni e színek összeadásából, egymásmellé helyezésével, akkor bizony igen erős fantáziával kellene bírnunk. A legkézenfekvőbb egy “nemzeti koalíció” lenne (MSZP-?-MDF), ha volna egy semleges, magát feltétel nélkül mindenkinek megadó párt. Érdekes, annyi önbecsülése és önismerete van azért a magyar pártoknak, hogy az ártatlanságot is jelenképező fehér színt egyetlen politikai tömörülés sem vállalja. Talán, ha Hófehérke pártot alapítana. Vagy netán néhány Magyarországon élő anti-bolsevista orosz pártba tömörülne? A másik lehetőség az “alapszín koalíció” (MSZP-MDF-SZDSZ), azaz a színfelbontás három alapszíne (RGB – piros-zöld-kék). Ilyen értelemben, sajnos a narancssárgával semmilyen kombinációt, koalíciót nem sikerült találni.

Ami viszont feltűnt. Kiment a divatból a “vörös”, helyette a “piros” dominál, mint azt Déli is idézi az MSZP szlogeneiből. Pedig mily szép és változatos a magyar nyelv, hogy különbséget tesz piros és vörös között. Habár a Színnév Színszótár
szerint nincs különbség a kettő között, sőt az idegen nyelvek sem tesznek különbséget a (magyar) piros és vörös között (Rot (de), Red (en), Rouge (fr) Rojo (sp) Rosso(it). A Vörös Hadsereg pl. németül (Rote Armee) angolul (Red Army) franciául (Armée Rouge), amit magyarra akár Piros Hadsereg-nek (is) lehetne fordítani. Mégsem tesszük. Ugyanígy vagyunk a vörös csillaggal, de a vöröshagymával is. Aztán mást jelent, ha valakinek vörös a szeme, mint ha piros a szeme. Ezért aztán elég viccesnek tartom az MSZP szlogenjeit, amiből kimaradt például az ultizók megszólítása: “a piros mindent visz”. Ugyanakkor – valószínűleg politikai megfontolásból - ugyancsak kimaradt a “vörös bort ittam az este” kezdetű nóta, valamint az illegális “itt a piros, hol a piros” játékra való utalás.

Érdekes, az ellenzékben lévő Fidesznek ilyesmi nem jutott az eszébe. Ehelyett ez a nagyon gyenge erőlködés a villanyrendőrrel ("….a narancsnál indulni kell,…."). Igaz, nem sok szellemeset találtam a narancssárgára, talán a “Narancssárga tabletta” – de ez nem valószínű, hogy mindenkiben a kemény, tökös párt erősődésének képzetét keltené.


A színek pszichológiai hatása az Interneten sem kedvez igazán a Fidesznek, hiszen az ott megjelent tanulmány szerint:

“……A vörös szín melegséget, vágyakozást, élénkséget, izgatottságot vált ki általában. A hidegebb színek, mint a zöld és a kék, a nyugalom, és az elégedettség érzését fokozzák. A sötétebb színek keményebbé teszik a dolgokat, míg a világosabbak könnyebbé. A sárga szín a gond, aggodalom érzetét fejezheti ki, míg a fekete a nyugtalanság, szomorúság színe. De! a sárga színt gyakran az olcsósággal párosítják össze, a zöld a mohóságra, kapzsiságra utal, a fekete, pedig az elegancia színe……”

Érdekes, itt is a “vörös” színről értekeznek, és nem a pirosról! A végkövetkeztetés viszont megszívlelendő:

“……azt is figyelembe kell venni, hogy mivel emberek vagyunk, különbözünk. Mindenkire másként hathatnak a színek…”

........és a pártok!



0 Comments:

Post a Comment

<< Home