Tuesday, November 08, 2005

Terrortámadás meghiúsítása Ausztráliában

Miközben a világsajtó, - köztük a magyar is - , üdvözli az Ausztráliában meghiúsított terrortámadást, addig a hazai közvélemény már vitatja annak körülményeit és jogosultságát. Erről azért érdemes szólni, hogy lássa a világ, hogyan is működik a demokrácia az ötödik kontinensen.

Ez az összehangolt rendőri akció John Howard miniszterelnök törvénymódosítási javaslatának eredménye. Az ausztrál törvényhozás a múlt héten fogadta el azt a terrorizmus elleni törvény(módosítás)t, mely a jövőben szabadkezet ad a rendőrségnek, azaz elfogató (letartóztatási) parancs nélkül is őrizetbe vehetnek terrorista gyanús személyeket. Ezentúl nem kell a rendőrségnek előbb bizonyítania, hogy milyen terrortámadást terveztek, mikor következhetett volna be, vagy mi lett volna célpont.

A vita tárgya, hogy ezzel a törvénymódosítással vajon sérült-e az ártatlanság vélelme? Hiszen, ameddig valakire nem bizonyították bűnösségét, az addig ártatlan. Ezzel a “megelőző” törvénnyel viszont bűnösnek tarthatnak bárkit addig, amíg ártatlansága nem bizonyított.

Az ausztrál sajtó és kommentárok (pl. a melbourne-i The Age-ben) erre próbálnak rávilágítani, nem kis politikai felhanggal, elsősorban a miniszterelnökre, John Howard-ra. Mint megemlítik az akció nyílt titok volt. Szinte várható volt, hogy hamarosan lecsapnak a terrorista gyanús elemekre. Állítólag újságírók órákkal az akció megkezdése előtt már kérdezgették az iszlám csoportok szóvivőit a (meg nem) történtekről, és a sydney-i tv stábok előbb voltak a helyszínen, az őrizetbe veendő személyek némelyikének otthonánál, mint a rendőrség.

Így utólag mindezt a miniszterelnök számlájára írják, mondván a törvénymódosítás után tett múlt szerdai üdvözlő nyilatkozatában megjegyezte, hogy “a kormányt a héten szerzett titkosszolgálati és rendőrségi információk komolyan aggasztják egy terrorista veszély miatt.”

Ezt követően több megbeszélés volt, ahol a miniszterelnök által említette csoport “ártalmatlanná” tételét tárgyalták meg. Rendőrségi források állítólag nem jó szemmel nézték Mr. Howard bejelentését, mert ezzel – szerintük – a meglepetés ereje elmaradt, és megnőtt az akcióban résztvevők személyi kockázata.


Az a vélemény alakult ki, hogy gyakorlatilag nem az új törvény szellemében cselekedtek, mivel a egy sydney-i vegyianyag-raktár került a látótérbe, ahol jelentős hatóerejű bomba előállításán dolgoztak. Az egyik sydney-i főrendőr meg is jegyezte: “Tudtuk, hogy terrortámadásra alkalmasak, tudtuk, hogy megvan hozzá az eszközük, csak azt nem tudtuk mi a célpont.”

A melbourne-i, Victoria (szövetségi) állam főkapitánya szerint viszont másfél éve nyomoztak, figyeltek egy csoportot. Tavaly augusztusban figyeltek fel a gyanús szeméyekre, amikor azok a melbourne-i tőzsde palotát, valamint a főpályaudvart videózták. Majd a reptéren egy fickó a libanoni járatra szállt fel poggyászában ezzel a videokazettával. Egy másik gyanúsítottra akkor figyeltek fel, amikor a rendőr-főkapitányság épületét videózta. A nyomozók szerint a lefogottak legalább egy éve készültek a középületek elleni terrortámadásra.

A névnélküli iszlám csoportnak legalább egy tagja önként jelentkezett öngyilkos merénylőnek, a meg nem nevezett célpont felrobbantására. Vezetőjüknek a Melbourne-ben élő és évek óta megfigyelt radikális vallási vezetőt, Abdul Nacer Benbrika-t, tartották és tartják a hatóságok. Már júniusban tartottak razziákat Észak-Melbourne-ben, ahol négy ember tartóztattak le, akik állítólag Afganisztánban kaptak kiképzést.

Az események azután gyorsultak fel az utóbbi hetekben, hogy a titkosszolgálati jelentések szerint Sydney-ben a bombakészítés előrehaladott állapotba került. A főkolomposokat a melbourne-i csoportban gyanítják a hatóságok, akik veszélyesek lehettek volna a Melbourne-ben jövő márciusban megrendezendő (brit) Nemzetközösségi Játékok-ra.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home