Thursday, November 17, 2005

"Nincs mitől félnem..."

Ezzel a címmel közli az ausztrál média a Melbourne-ben élő 90 éves Polgár Lajos reakcióját arra a hírre, hogy szülőföldjén, a Budapesti (Fővárosi) Főügyészség, nyomozást rendelt el II. világháború alatti tevékenysége kiderítésére („…investigate Mr Polgar's wartime activities…). Ez a megfogalmazás eltér a magyar médiában megjelent címektől (Népirtás miatt nyomoznak Polgár Lajos ellen). Az MTI-re hivatkozva az ausztrál lapok azt írják, hogy Varga Jenő, a Fővárosi Ügyészség szóvivője közölte az eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja le.

Az AAP (ausztrál MTI) megkereste Polgárt, aki kijelentette:

Semmi takargatnivalóm nincs. Tiszta vagyok. Túl fiatal voltam, hogy részt vegyek bármiben is. Nem félek. 100 százalékig tiszta vagyok.

Majd így folytatta:

Mérges vagyok amiatt, ami már három-négy hónapja itt folyik.
Nem vagyok egészséges. Szív problémám van, gyomor problémám van, prosztata problémám van. Nincs sok hátra az életemből, békét és nyugalmat akarok.


Az ausztrál távirati iroda (AAP) szerint a Simon Wiesenthal Központ által a magyar hatóságokhoz eljutatott bizonyítékok között állítólag olyan bírósági feljegyzések másolatai is szerepelnek, amelyek bizonyítják, hogy Polgár jó pár olyan döntést hozott, melyek hatással voltak a magyar zsidóságra és talán még üldözésekben és gyilkosságokban is részt vett. A távirati iroda megjegyzi, hogy Polgár Lajos múltját, azóta feszegetik, amióta idén augusztusban a melbourne-i Magyar Élet-ben megjelent írás szerint a köztiszteletben álló öregúr, 18 évesen csatlakozott a náci(nyilas) mozgalomhoz és hatvan éven át annak tagja maradt. A magyar nyelvű lap azt is megemlítette, hogy Polgár, mint párttag szerepet vállalt a náci megszállást követően a rövid életű nyilas hatalomban 1944. október és 1945. január között.

Polgár elismerte párttagságát, de tagadta, hogy pártja antiszemita lett volna. Az egyik nyilas vezető (Gera József) titkáraként dolgozott. Gondolkozik, hogy jogi lépéseket tegyen a Magyar Élet ellen, és mint mondta: „Lehet, hogy ügyvédet fogadok, de óvatosnak kell lennem, hogy mit mondok”.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home