Tuesday, November 22, 2005

Ajándék tanknak ne nézd a hasznát

A formálódó iraki hadsereg katonái ünneplik a háttérben látható magyar ajándék-tankokat .... Photo AFP



Érdekes háttér infót közöl az Irakba küldött magyar tankokról a (regisztrációs) Philadelphia Inquirer. Eszerint egy Downingtown nevű kisvárosban élő férfi, bizonyos Timothy D. Ringgold, több millió dollárt keresett a magyar tank-adományon. Az amerikai hadsereg 52 éves nyugalmazott ezredese Defense Solutions LLC néven hadiiparral kapcsolatos céget alapított. 2003-ban aztán kezébe került a Pentagon által összeállított lista azon országok névsorával, amelyek a Közel-Kelet (Irak) újjáépítésében részt vehetnek. Itt akadt meg a szeme Magyarországon, mivel egyik alkalmazottjának a feleségéről tudta, hogy magyar. Irodájába hivatta Michael D. Kearney-t és megbízta, hogy feleségével, Terézzel utazzanak Magyarországra, és próbálják felvenni a kapcsolatot a magyar vállalatokkal, mondván szívesen a segítségükre lennének, mivel Ringgold és cége jól ismeri a Pentagonon belüli kapcsolatrendszert.

Mint Ringgold meséli, cégével régóta keresték a lehetőséget, hogy részt vehessenek az iraki újjáépítésben. A Defense Solutions azonban nem tudott közvetlen üzleti kapcsolatba lépni a magyar állammal, viszont, amikor megtörtént a tank-felajánlás, Irakkal sikerült egy olyan megállapodást kötniük, hogy Ringgold cége felügyeli a tankokat felújító magyar állami céget. (Érdekes, a magyar hírekben még utalás sem volt az amerikai cégre, sőt azt sem reklámozták, hogy a gödöllői Currus Rt. állami (HM) tulajdonban van.)


Habár Ringgold cége Irakkal szerződött, a tárgyalások és azok eredménye teljes egészében az US hadsereg tudtával történt. Ringgold irodát nyitott Budapesten, és 4,2 millió dollárt kapott az iraki államtól és közel 650 ezer dollárt az Egyesült Államoktól azért, hogy a (magyar) tankok megfeleltek az amerikai követelményeknek. Az amerikai hadsereg megerősítette, hogy a múlt héten Ringgold cége megkapta az utolsó összeget is munkáért, 1,02 millió dollárt.

Mint a cégvezető-tulajdonos elárulta, a tankokat a NATO szállította Kuwait-ba, majd onnan amerikai teherautókon vitték Taji (Tadzsi)-ba, ahol átadták az iraki hadseregnek. A 77 tanknak nagy szerepet szánnak a december 15.-i parlamenti választások idején. Valamennyit kivezényelik majd védelem és erőfitogtatás címén az iraki utcákra. Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha egynéhány tank esetleg a lázadók kezére kerül? Ringgold megnyugtatott mindenkit, hogy ezek a tankok a 70-es évek technikai szintjén vannak, így nem fejthetnek ki komoly ellenállást az amerikai hadigépezettel szemben.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home