Monday, November 21, 2005

Orvosi igazolás kiadatás ellen (?)

Ernie Steiner (Ernő) azt közölte az ausztrál sajtóval, hogy apja, Charles Zentai (Károly) egészségi állapota nagyon megromlott az utóbbi időben. A 84 éves egykori magyar katonának, akit egy (zsidó származású) fiatalember (Balázs Péter) brutális meggyilkolásában való közreműködéssel gyanúsítanak, fel kellett hagynia az autóvezetéssel, és csak nagyon rövidtávot tud meg tenni egyedül. Bőrbajjal is küszködik. „Tudom, néhányan cinikusak lesznek ettől, de Apa valóban nagyon beteg” – mondta Zentai fia, aki ígérte, hogy orvosi papírokkal fogja ezt igazolni a február 13.-i bírósági meghallgatáson, hogy elkerülje apjának, mint háborús bűnnel gyanúsítottnak - Ausztrália történetében az első - kiadatását.

A júliusi meghallgatáson még jó kondiban lévő Zentairól, akkoriban a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója Effraim Zuroff megjósolta, hogy a kiadatás elleni harcban a gyanúsított be fogja vetni az egészségi állapotra való hivatkozást. „Ez egy szindróma, amit mi Wiesentahlitis-nek vagy Zuroffitis-nek nevezünk, mely ilyen esetekben állandóan fel szokott lépni.”

Zentai ügyvédje és családja, négy hónappal a letartóztatási parancs kiadása után, még mindig nem tudja, valójában mivel vádolják a 84. életévét múlt hónapban betöltött férfit, mivel a hatóságok megtagadták a korabeli tanúvallomásokba és bírósági jegyzőkönyvekbe való betekintést.

„Nem adom fel!” – mondta Zentai fia – „Apa sohasem volt náci, ő egy sorköteles katona volt.”


Ez persze nem zárja ki, hogy részt vett, vagy részt vehetett egy 18 éves fiatalember brutális meggyilkolásában.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home