Tuesday, September 20, 2005

A sorok között .....

Angela Merkel nemisége” címmel ismerteti a Tűsarok című hírportál berlini tudósítója elmélkedését a CDU kancellárjelöltjéről. Számomra nagyon zavaró, ahogy a szerző meglehetősen szélsőséges (balos) nézeteit próbálja becsempészni a sorok közé.

"........(Merkel) karrierjének legfontosabb mérföldköve minden bizonnyal a *hagyományosan férfiklub*-nak számító CDU pártelnökévé való választása volt...."

Ellenpéldának nekem rögtön beugrott Rita Süssmuth (CDU) , a Bundestag elnök(nő)ének neve.


de talán még ennél is feltűnőbb és meglepőbb ez a kijelentés:

"....2002-ben ugyan még a konzervatívok konzervatívja, a CSU-vezér Edmund Stoiber indulhatott a választásokon a kancellári székért, de *csúfos leszerepelése* ......"

Lássuk, hogyan is alakult a mandátumok száma az előző (2002) és a mostani (2005) választáson:

2002
SPD ..........................251
CDU/CSU ................248

különbség: 3

2005
SPD ..........................222
CDU/CSU ................225

különbség: 3

Akkor most miért nem írja, mondja a szerző, tudósító stb., hogy Schröder "csúfos leszerepelése" ????

7 Comments:

At 8:36 PM, Anonymous Anonymous said...

Stoiber kapcsan talan mervadobb lenne ha csak Bajororszagra koncentralnal. A CSU regionalis part; az iden 9%-ot vesztett es hosszu ido ota eloszor nincs tobbseguk Bajorfoldon... A Der Spiegel (es mas nemet lapok) is pedzegetik, hogy ez lehet a veg kezdete Stoiber szamara...

 
At 8:47 PM, Anonymous Anonymous said...

Ja es a "ferfiklub" is csak koppintas a Tusarok reszerol, ezt mar mashol is hasznaltak. Az Economist es az International Herald Tribune is cikkezett arrol, hogy mennyit valtozott a CDU, mert nehany eve meg elkepzelhetetlen volt, hogy egy protestans no legyen a vezere. Ez nem "baloldalisag" kerdese, hanem tenykerdes.

 
At 3:21 PM, Blogger Pocakos said...

Látom erős elkötelezettje vagy a „baloldali kurzus”-nak. Nem baj! Én viszont a hiteles, pártatlan tájékoztatásnak. ;-) Ezért nem értem, (ill. nagyon is értem!) hogy jön ide ez a Stoiber elleni kirohanás? Merkelnél, ill. a CDU-nál is valamit keversz, de az sem baj. Való igaz, sokat vitatkoztak, tanakodtak 2002-ben, hogy kit indítson a CDU/CSU kancellárjelöltnek, de az nem az „elképzelhetetlen protestáns nő” miatt volt. Annak azért több és más összetevője is akadt. Sőt, ha Bush nem segít Schrödernek és Joschkának (az iraki háborúval), akkor most nincs előrehozott választás, mert Stoiber-nek hívják a kancellárt. Tudod, az a három mandátum. ;-) Vajon akkor is „csúfos leszereplés”-ről beszélnél? ;-)) Érdekes, hogy mennyire aggódsz Stoiber-ért, de mi van a bajor SPD-vel? Ők hogyan szerepeltek, ha már Bajorországra koncentrálunk? ;-)

 
At 5:20 PM, Anonymous Anonymous said...

"Látom erős elkötelezettje vagy a „baloldali kurzus”-nak."

Nem vagyok elkotelezettje a "baloldali kurzusnak", pl. jelenleg egy Jamaika-koaliciot tartok a legvaloszinubbnek es leghasznosabbnak Nemeto. szamara. Sot Schroderrol egy budos hangot nem irtam a ket hozzaszolasomban, igy az, hogy en mit "gondolok" Schroderrol az a Te fantaziad szulemenye.
Te akarsz hirblogot csinalni. A Te blogod, azt irsz bele amit akarsz. DE: ha olyan nem "baloldali" lapok mint a The Economist (aki Merkel mellett tette le a voksat mult heti vezercikkeben), vagy az IHT ir arrol, hogy mennyit valtozott a CDU az elmult evekben, akkor, ha en a helyedben lennek es _valoban_ fontos lenne, hogy objektiv legyen a blogom egy kicsit elgondolkodnek es nem nagykepuen leszolnam azt aki tesz egy segito megjegyzest. Hogy Stoiberrel mi lett volna, ha nincs az iraki haboru, az itt es most szinten nem erdekes: a lenyeg, hogy mi van most. Marpedig: a.) a CSU regionalis part, csak Bajororszagban indul; b.) igen hosszu evek ota a legrosszabb eredmenyet produkalta, 9%-al rosszabbat mint harom eve; c.) Stoiber a CSU vezetoje. A harom tenybol leirtam, hogy en milyen kovetkeztetest vonok le, s ez tortenetesen megegyezett jo nehany nemet lap kovetkeztetesevel. Ha Te ezeket a tenyeket figyelmen kivul hagyod, sot meg sem emlited oket, akkor a blogod es az objektivitas viszonyaban, nekem valahogy Mako es Jeruzsalem este ugrik be...

 
At 6:25 PM, Anonymous Anonymous said...

The Economist: Germany's iron-curtain lady

" [...] Within the ranks of the party, such tactics have gained her respect, but not much affection; that would have been hard anyway for an eastern, Protestant, childless woman—so very different from the Catholic family men who have usually dominated the German centre-right. [...]"

International Herald Tribune: Electorate puts off hard decisions
"[...] Merkel has very little base in her party.

She is still regarded inside her own camp as an outsider -- an east German, a woman, and raised a Protestant in a predominantly Catholic party of men from western Germany. [...]"


Der Spiegel: German elections: The beginning of the end for Edmund Stoiber?

Der Spiegel: German papers: Dissecting the great Merkel flop

The Economist: A surprise that leaves Germany in limbo

"[...] But the disappointing result also suggests that Ms Merkel may not have been the right candidate for the CDU, because she is so atypical of a party with deep Catholic, social and western elements. The remarried, Protestant woman from eastern Germany favouring radical economic reform seems to have frightened away many who would otherwise have voted for her party. She may also have scared voters away from the CSU, which fields candidates only in the predominantly Catholic state of Bavaria. The party dropped below 50% there—a decline of nearly ten percentage points from the last elections in 2002.[...]"

 
At 12:43 PM, Blogger Pocakos said...

Köszönöm segítő szándékodat, de valahogy mégsem vagy képben. Én kifogásoltam, bíráltam egy cikket, ill. annak egyes kitételét, és ezt szóvá tettem „naplóm”-ban. Ha megfigyelted, - remélem, gondolom nem most találtál rá blogomra – én olyan híreket próbálok lejegyezni, amikkel a magyar sajtó nem igazán foglalkozik, vagy „félretájékoztat”, vagy késik, vagy egyáltalán nem adja le. A német választásokkal ezért nem foglalkozom – egyelőre. Persze ez sem igaz, mert az alábbi bejegyzésem (Ami a hírekből kimaradt) is erről szól(t). Ha nem vetted volna észre. Vagy tán mégis csak „újonc” vagy? ;-), - aki az előzményeket nem ismeri? Akkor, pedig üdvözlöm a superhighway vándorát! Welcome!
Megjegyzem, most két téma foglalkoztat. Mindkettő mai: Wiesenthal temetése délben (11:00) volt, és ma adja át a legmagasabb amerikai kitüntetést Bush elnök egy magyar származású hős katonának, akit a koreai háború idején zsidó származása miatt antiszemita felettese nem volt hajlandó a kitüntetésre felterjeszteni.

 
At 4:15 PM, Anonymous Anonymous said...

"én olyan híreket próbálok lejegyezni, amikkel a magyar sajtó nem igazán foglalkozik, vagy „félretájékoztat”,"

Neha benezek, de bevallom, nem vagyok rendszeres olvasod. Van olyan anyagod ami szerintem kifejezetten jo es szinvonalas, viszont azt eleg hatarozottan ugy gondolom, hogy nem lehet "felretajekoztatast" helyesen dokumentalni anelkul, hogy a valos helyzetet a maga teljes valojaban bemutatod. (Visszaterve a Tusarok idezethez (kicsit OFF, de en nem akarom a Tusarkot nagyon vedeni, kifejezetten szarnak tartom): arra akartam ramutatni, hogy az valojaban osszhangban van a nemzetkozi sajto velemenyevel...)

 

Post a Comment

<< Home