Monday, September 19, 2005

Ami a hírekből kimaradt

1. Musharraf pakisztáni elnök elfogadva az Amerikai Zsidó Kongresszus meghívását múlt szombaton New York-ban ellátogatott és beszédet mondott a befolyásos szervezet estéjén.

Ez volt az első eset, hogy egy olyan iszlám ország vezetője találkozott vezető amerikai zsidókkal, melynek nincs semmilyen kapcsolata Izraellel. Pontosabban – nagy meglepetésre – szeptember elsején először találkozott a pakisztáni és az izraeli külügyminiszter Istanbulban egy “informális” összejövetelen, melyet Musharraf elnök kezdeményezett Erdogan török miniszterelnöknél.

A jelenlévők felállva tapssal köszöntötték a pakisztáni elnököt, aki beszédében leszögezte: „Meggyőződésem, hogy a béke Palesztinában mind az izraeliek, mind a palesztinok számára lezárja a Közel-Kelet történetének szomorú fejezetét, és új történelmi kapcsolatot teremt majd az Iszlám és a Judaizmus között”. A rendezvényen jelen volt a 77 éves amerikai képviselő Tom Latos, aki nagyra becsülte Musharraf elnök látogatását, megjegyezve, hogy ezzel a tettével „tetemes politikai kockázatot” vállalt magára, olyan időben, amikor a civilizált világ globális harcot indított az extrém iszlám terrorizmus ellen.


2. Martin Hohmann visszavonult

A német parlamenti képviselő neve 2003-ban került a világlapok első oldalára, amikor egy ünnepi beszédében a „tettes nép” („Tätervolk“) kifejezést használta, és azt ecsetelte, hogy a Nagy Októberi Szocialista Forradalom idején elkövetett bűnök elsősorban a kommunista vezetésben és a titkosrendőrségnél (Cseka) lévő zsidók számlájára írhatók. Hohmann beszédét akkora felháborodás fogadta, hogy a CDU kizárta tagjai sorából. A volt képviselő nagyon reménykedett, hogy függetlenként visszakerül a (német) parlamentbe, hiszen az előző választáson Fulda város körzetében a szavazatok 54 %-át szerezte meg, az akkori legjobb CDU eredményt Hessen tartományban. Mostanra azonban népszerűsége igencsak megcsappant. A győzelmet idén is a CDU képviselője szerezte meg, 39,1 %-ot, második az SPD jelöltje lett 29,7 %-kal. Hohmann a szavazatoknak csak a 21, %-át kapta, minek láttán azonnal bejelentette távozását a politikai életből.



3. Kelet-Európa Angela Merkel-nek drukkolt.


Ezt elemzők állítják. A CDU kancellár(nő) jelöltje az új EU-tagokhoz, valamint az US-hoz való közeledést ígérte, melyben a volt kommunista (szocialista) országok Európa biztonságát látták. Ebben volt egy nagy adag bizalom egy olyan kancellár iránt, aki maga is „Kelet”-ről (NDK) jött, így jól ismeri ezeknek az országoknak a múltját, jelenét és problémáit. Ugyanakkor egy jobboldali német győzelem reményeket táplál a volt kelet-európai országokban is, hiszen ott jelenleg baloldali kormányok vannak hatalmon (Lengyelország, Csehország Magyarország), melyek hamarosan választások elé néznek.

Ezzel szemben, Schrödernek felróják, hogy miatta kell(ett) felemelni a vállalkozási adót a kelet-európai országokban, mert a kancellár így akarta megakadályozni német gazdaság további hanyatlását, és vállalatainak elvándorlását Keletre. Ugyancsak Schröder volt az, aki nem jó szemmel nézte, hogy a kelet-európai országok támogatták az US-t Irak ügyében. Schröder és Putyin barátságát, és ezen keresztül az orosz-német kapcsolatok alakulását meglehetősen rosszul élték meg a lengyelek és a balti államok (Észtország, Lett ország és Litvánia). Ez a négy ország, mely évszázadok óta a két nagy birodalom árnyékában élt, most úgy érzi, hogy Schröder feláldozta a négy új EU-tagot, és azok érdekeit, a kétoldalú jó orosz-német kapcsolatokért.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home