Saturday, September 17, 2005

Két világ, két szemlélet

Hát ez vicces. Aznap, amikor a Népszabadság beszámol az ausztrál külügyminiszter budapesti látogatásáról, és interjújának azt a címet adta, hogy „Ausztrália kiadná Zentait”, a ”Murdoch féle” ausztrál lapok – élükön a The Australian – „Fasiszta felügyelte a zsidók kínzását” címmel közölnek egy leleplező budapesti jelentést, mely szerint a melborune-i Polgár Lajos 1944-ben a nyilas pártszékház, a Hűség Háza (ma Terror Háza), parancsnoka volt, mint ahogy erről már beszámoltam.

Furcsa egy interjú, vagy inkább nyilatkozat, ahogy a Népszabadság cikkét nevezi. Gyakorlatilag semmit nem tudunk meg belőle, csak egy blikkfangos, sokat sejtető, de semmit mondó cím. „Ausztrália „kiadná”…..”, így, feltételes módban, miközben a „nyilatkozat” végén ott áll, hogy „…..Az ausztrál kormány természetesen nem szól bele a bíróságok munkájába, ez felettébb szerencsétlen dolog lenne….”. Magyarul, sokan vannak, akik szeretnék, ha Zentai elhagyná az országot, (így a kormány, és a külügyminiszter is), de az állampolgárság szent, és a törvények tiszteletbetartása felett a Justiciát képviselő bíróság őrködik. A Népszabadságban közölt „nyilatkozat”-ból kimaradt, hogy Downer megemlítette: szeretnék megváltoztatni a törvényt, hogy meg lehessen fosztani (ausztrál) állampolgárságuktól azokat a bevándorlókat, akik gyűlöletre ösztönöznek és/vagy bűnözői múltjuk van.

Ugyanakkor a cikkből még azt sem tudjuk meg, hogy pl. miről tárgyalt az ausztrál külügyminiszter Gyurcsány Ferenccel, vagy hogy Ausztrália mennyire konzekvensen kiáll az USA és Nagy-Britannia mellett az iraki „rendezést” illetően. Csak összehasonlításképpen, Downer előzőleg Csehországban járt, és az ottani média például olyanokról is beszámolt, hogy Ausztrália érdeklődik a cseh gyártmányú Vera nevű radarrendszer iránt.
Ennek a rendszernek a különlegessége, hogy anélkül tudja követni, bemérni és azonosítani az ellenséges radarokat, hogy őt magát érzékelni lehetne. A rendszer egyszerre akár 200 repülőgép magasságát és távolságát meg tudja határozni. A Vera, a neves és híres Tamara radarrendszert utóda, és a rendszert már eladták az USA-nak, ill. Észtországnak. A kínai és vietnami érdeklődést elutasították. Downer prágai látogatása idején cseh kollegája felvetette a vízumkényszer eltörlését. Az ausztrál külügyminiszter szerint – ausztrálokon kívül -mindenkinek kell vízum, aki Ausztrália földjére lép. Az ügyintézés egyszerűsítéséről, könnyítéséről lehet beszélni, tárgyalni. Ennek keretében hamarosan megállapodást kötnek, hogy a cseh diákok egyéves munka, ill. tanulási vízumot kaphassanak, - úgy ahogy már erről Új-Zélanddal megállapodtak a csehek.

Érdekes, a magyar médiát csak Zentai izgatja? Csak emiatt jött ide az ausztrál külügyminiszter? Miközben az ausztrál média Polgár Lajos múltját kutatja, igen hatékonyan.

Ehhez, egy megjegyzés. Amikor senki sem vállalta az interjút, mert fogalmuk sem volt a hazai illetékeseknek, hogy ki Polgár Lajos, a Klubrádió megkeresett, és a műsorvezető a beszélgetés során rákérdezett: „Lesz Polgár ügy?
Válaszom akkor ez volt:

„Csak akkor, ha a magyar hatóságok lépnek, hiszen nekik kell tudni, hogy ki (volt) a háborús bűnös. Az elmúlt 60 évben semmit sem tettek. Ha Balázs Péter édesapja nem szedi össze fia gyilkosainak tárgyalási feljegyzéseit, jegyzőkönyvét, nem végez magánnyomozást, -kutatást, akkor most nem lenne Zentai ügy sem. Ha ez a (magán)„vádirat”, gyanúsítás nincs, akkor kiadatási kérelem sem lenne. A magyar hatóságok tehetetlenségére jellemző, hogy kizárólag az édesapa által összegyűjtött anyagokat küldték el Ausztráliában a kiadatási kérelem alátámasztására, és ezzel gyakorlatilag egy szimpla brutális gyilkosság lett a vád Zentai ellen, nem pedig „háborús bűnös”. …”

Úgy tűnik tévedtem? Mégis lesz Polgár ügy? Nem! A hétvégi (ausztrál) újságcikk azt bizonyítja, amit eddig is állítottam: a magyar felet ez a történet sem érdekli. Érdekében nem tesznek semmit. Még Polgár személyére vonatkozó adatokat is távoli internetes hírportálok alapján közli a magyar média. Az ausztrálokat érdekli egyedül, hogy ezek a kétes múltú emberek hogyan kerültek az ötödik kontinensre. Ezért képes utánajárni az ausztrál sajtó, és megkeresni a bizonyítékokat. Bevallom, erre nem számítottam. De nagyon büszke vagyok rá! I am proud to be Aussie!



.
A Zentai story






.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home