Friday, May 23, 2008

Plusbrief Individuell

Ez a neve a Német Posta (Deutsche Post) legújabb szolgáltatásának. A remek ötlet lényege: bárki otthon komputerével megtervezheti saját „személyre szabott” levélbélyegét, amit aztán e-mail-en elküld a postának, és hat munkanapon belül megkapja az egyéni tervezésű bélyeggel ellátott borítékokat. A posta web-oldalán még ötleteket is találhatunk a sajáttervezésű bélyegekre.

Mint arról a Mecklenburg-Vorpommern-i szocdem fiatalok (JuSo) antifasiszta web-oldala (Endstation Rechts) beszámol, ezt a remek postai ötletet használták ki a neo-nácik, amikor Rudolf Heß fényképével készült bélyeges borítékokat rendeltek meg, amit a Német Posta le is szállított. A posta elismerte, hibázott, de azzal védekezett, hogy igen nehéz ellenőrizni és kiszűrni az ilyen eseteket. Ígéretet tettek, hogy a megrendeléseknél a jövőben jobban odafigyelnek a tiltott témákra és anyagokra.

Rudolf Heß, a „Führer (Hitler) helyettese” néven került be a világtörténelembe, annak ellenére, hogy a Szovjetunió elleni invázió előestéjén (1941. május 10.) Skóciába repült, hogy állítólag különbékét kössön a britekkel. Küldetése azonban kudarcba fulladt, mivel földre érése után lefogták, és hadifogolynak tekintették. A náci propaganda árulásról beszélt, és Heß-t elmebetegnek nevezte. Örök rejtély, hogy valóban egyéni akció volt-e, vagy sem. A háború után a nürnbergi perben életfogytiglan börtönre ítélték, és a győztes hatalmak (amerikai, szovjet, brit és francia) katonái, havonta váltva egymást, a Nyugat-Berlinben lévő Spandau-i börtönben őrizték. A Szovjetunió még akkor sem járult hozzá szabadon bocsátásához, amikor Rudolf Heß már a speciális börtön egyetlen (háborús bűnös) foglya volt. Több mint 45 évi fogság után, 1987-ben (családja szerint kétes körülmények között) börtön cellájában öngyilkos lett. 1941-es akciója miatt a neo-nácik „a béke követé”-nek tekintik Hitler egykori helyettesét.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home