Saturday, December 17, 2005

Végre !

Végre egy miniszterelnök, aki felül tudott kerekedni a politikai és ideológiai korlátokon és csakis az ország, a nemzet érdekét tartva szem előtt küzdött a nemzetközi porondon. Ellentétben elődjével és politikai riválisával, aki kormányzása alatt, a jugó háború idején, meghunyászkodva behódolt a NATO-nak, és szó nélkül hagyta, hogy Magyarországról szálljanak fel a NATO gépek a Vajdaság bombázására. Miközben a „régi (szovjetellenes) beidegződésekre” apellálva populizmusát azzal növelte, hogy feltartóztatta az orosz segélyszállítmányokat, amikből a délvidéki magyarok is kaptak!

Ezzel szemben Gyurcsány, a haza érdekében, félredobta (baloldali) "meggyőződését", pártkapcsolatait, sőt személyes barátságát. Hiszen eddig Tony Blair egyik legjobb barátjának, a brit párt- és miniszterelnök által kezdeményezett „harmadik út” (New Labour) vagy modern szociáldemokrácia feltételnélküli követőjének (és propagálójának) tűnt, és hirdette önmagát. A (párt)logika azt tételezte fel, hogy Gyurcsány a brit EU álláspont mellett teszi le a voksát, és "behódol". Gyurcsány cikkei, megnyilatkozásai, tettei és kapcsolatai egyértelmű „angolbarát” politikát sugalltak, hiszen a nagymúltú (és a magyarhoz sokkal közelebb álló) német szociáldemokrácia és annak (ma már bukott) képviselői nem igen jelentek meg a magyar médiában. Mégis, baloldal ide, személyes barátság oda, Gyurcsány, mint miniszterelnök, csakis hazája érdekeit nézte ezen a nagyon fontos nemzetközi fórumon. Le a kalapot előtte!

Ugyanakkor a realitáshoz tartozik, hogy ez egy „csapatmunka” volt, hiszen, mint az AP írja "....Az újonnan csatlakozók (Lengyelország, Magyarország, Észtország, Lettország és Litvánia) több pénzt követeltek útépítésre és más infrastruktúrára……” A cikkből az is kiderül, hogy az igazi (él)harcos Lengyelország volt (és nem Magyarország), mivel a lengyelek vétóval fenyegetőztek, ha nem kapnak több pénzt a britek által lemondott támogatásokból.

Mindezek ellenére, Gyurcsány miniszterelnök szereplése az EU vitájában és döntéshozatalában korszakalkotó. Hiszen most először érezheti a magyar nép, hogy vezetői nem önös érdekből, vagy a „nagyok iránti tiszteletből” (meghunyászkodásból) képviselték az országot a nemzetközi színtéren.

4 Comments:

At 1:30 AM, Anonymous Anonymous said...

Hmmm... Néhány dologban igazad van, és Gyurcsánynak ezt én is a pozitív cselekedetek rublikába fogom a falamon bejelölni. Gratulálok is meg minden, de... Azt hiszem hogy a miniszterelnök és aparátusa soha vissza nem térő lehetőséget szalasztottak el a nemzetegyesítés felé vezető úton azzal, hogy zsigerből visszautasították, és nyíltan kigúnyolták (ez valahogy nem jelent meg a médiában ennyire nyíltan, de így volt - László Boglár, stb.) csütörtökön Orbán közeledését, és segítő "jobbját", mint néppárti alelnök és mint magyar eu képviselő. Talán szerencsésebb lett volna ha a pártokon és a politikai érdekeken való felülemelkedést egy nappal korábban kezdi...

 
At 3:44 AM, Blogger Pocakos said...

otto: "...néppárti alelnök és mint magyar eu képviselő....."
Csak a pontosság kedvéért: Az Európai Néppártnak 10 azaz tíz alelnöke van! Ennek egyike OV. Ugyanakkor OV NEM magyar EU (parlamenti)képviselő !!! Tehát, OV-nak gyakorlatilag semmilyen befolyása sincs, pláne a mostani EU költségvetési vitában, amelyen csak kormányfők (és külügyminiszterek) vettek részt.
OV-nak jelen pillanatban semmilyen döntéshozói poziciója NINCS az EU-ban. Mondhatni tök véletlenül volt Brüsszelben, mert pont akkor tartotta ülését az EPP - azaz az Európai Néppárt.

Ha - a fentiek ismeretében - figyelmesen olvasod OV web-oldalán csütörtöki "közeledését", akkor láthatod, hogy valójában súlytalan "blöff". "Showman"-i (populista) teljesítmény: telefonál és "nemzeti konszenzus"-nak nevez egy teljesíthetetlen követelést. (azt a bizonyos "luxemburgi"-t, amit azóta elvetettek, és most a vitában szóba se hoztak.)

 
At 10:11 AM, Anonymous Anonymous said...

Azt hittem ha valaki néppárti alelnök, az automatikusan mandátum. Kénytelen leszek utána olvasni. Amúgy... hogy értsük egymást. A többi résszel képben vagyok. Én is tisztában vagyok vele, hogy ennek semmi értelme nem volt, de a gesztust attól még illett volna elfogadni...

 
At 11:45 AM, Blogger Pocakos said...

Lehet, hogy igazad van. NEM vitatom! Számomra mégis valahol mosolyt fakasztó a történet, amikor a hírügynökségek arról írnak, hogy Blair és Barroso telefonál Gyurcsánnyal, akkor OV is felveszi a kagylót és telefonál. Biztos nem ártott volna, ha jobban odafigyel a baloldal az ilyen - PR ízű - gesztus(ok)ra.
Máskülönben az Európai Néppárt tagja a Fidesz mellett az MDF is! Ha kicsit áttanulmányozod a fentebbi linket (angolul).

 

Post a Comment

<< Home