Sunday, December 11, 2005

EU hírek

Nem igazán találkoztam a magyar web-oldalakon két hírrel, amit az elmúlt hét EU-s eseményei között találtam.

Az egyik a lengyel utak állapotáról szól(t), és egy EU-s felmérés szerint a lengyelországi utaknak csak az 1.00, azaz EGY százaléka felel meg az EU minőségi előírásainak. A 250 ezer kilométeres lengyel úthálózat felén 2 centinél mélyebb kátyúk találhatók, az egynegyedén pedig 3 centinél mélyebbek.
Ezek az útviszonyok akadályozzák az EU-n belüli kereskedelmet, a szállítást, azaz a gördülékeny közlekedést. Ráadásul balesetveszélyesek. A felmérések szerint Lengyelországban minden száz közúti balesetből 11 halálos, ellentétben az EU átlagával, ahol száz balesetből csak 3 halálos kimenetelű.

A másik hír az ÁFA-val kapcsolatos, pontosabban a különféle nagyságú ÁFA kategóriák, besorolások, „kivételek” egységes (Uniós) meghatározása.
Erről tárgyaltak az elmúlt héten (eredménytelenül) az EU-s pénzügyminiszterek. (valahol lehetetett erről magyarul olvasni?). A téma a jövő héten ismét napirendre kerül majd a brüsszeli csúcson (dec.15-16.). A probléma: EU-s előírás, hogy az ÁFA nem lehet kevesebb 15 %-nál. Ugyanakkor az egyes országoknak – gazdaságuk érdekében – joguk van bizonyos termékekre, szolgáltatásra kisebb mértékű ÁFA-t kivetni. Nos, ezt szeretnék most „harmonizálni”, elsősorban a szolgáltatásokban. Például mennyi ÁFA-t fizessen egy ablakpucoló, egy fodrász, vagy egy étteremtulajdonos, azaz mekkora bevétele lesz az államnak az igénybevétel (forgalom) nagyságának függvényében. A cél: a 15 % EU-s minimum ÁFA alóli kivételek egységesítése. A tervet eddig nem igazán támogatta Németország, habár most megemelték a „Mehrwertsteuer”-t, így az államnak nagyobb játéktere lett. Ugyanakkor a franciák nagyon várják a kedvező döntést, a kivételnek számító szolgáltatások listáját, mivel Franciaországban igen sok a vendéglátóiparban (étterem) és a lakás- házrenoválási szektorban dolgozók száma.

Érdekes, erről a problémáról, témáról nem igazán faggatta a hazai média a napokban Mo.-on tartózkodott EU adóügyi biztost: Kovács Lászlót.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home