Thursday, December 08, 2005

Kérdés - felelet

A BBC Európa napló című rovatának legfrissebb bejegyzését ismereti az origo.hu. Gondolom, az ragadta meg a magyar hírportál szerkesztőit, hogy a brit közszolgálati újságírója (és egyben a naplószerű rovat gazdája) néhány sort jegyzett le Budapest, pontosabban a Parlament szépségéről. A naplórészlet azonban nem csak az Országházról szól(t), hanem aktuális témáról is: egy hosszabb interjú a Budapesten tartózkodott Tony Blair-rel. Ez már a „hazai (brit) közönségnek” szólt, aminek lényegét és értelmét már nem tartotta érdemesnek az origo.hu lefordítani, ill. pontosan idézni. Részlet a magyar változatból:

„…… Mardell (….) interjút készített Tony Blairrel, és az uniós büdzsével kapcsolatban megkérdezte tőle, miért kellene a brit választóknak fizetniük a magyar csatornahálózat és a lengyel metróközlekedés fejlesztéséért. Blair erre azt mondta, ez nem erkölcsi kérdés, hanem a gazdasági önérdek diktálja ezt, a keleti tagállamok fejlesztésével ugyanis kereskedelmi szempontból jól járhat Nagy-Britannia is……” (origo.hu)

Nos, egy nagyon fontos momentum kimaradt. Mark Mardell ugyanis naplójában lejegyezte, hogy miért is tette fel ezt a „provokatív” kérdést. Miért is „provokatív”? (amiről a magyar változat nem tesz említést) Ugyanis, mint Mardell megjegyzi, az EU-ban most folyó költségvetési vitában a politikusok állandóan visszatérő témája, hogy a gazdag nemzetek támogassák a szegény(ebb)eket. De vajon a lakosság, a polgárok is egyetértenek ezzel?
Ehhez még hozzájön, hogy Tony Blair „Új Munkáspárt” (magyarul „Harmadik út”-as) mozgalma is épp azt ostorozza a szigetországban, hogy például a gazdag városrészek adófizetői támogassák a szegénynegyedek iskoláit. Ilyen körülmények között igen kíváncsian várta Blair válaszát a BBC rovatvezetője, hiszen Budapesten (EU szinten) mást mondott, mint amit otthon (Nagy-Britanniában).


Így már érthető, hogy miért mondta a brit miniszterelnök: „ez nem az erkölcsről, hanem a gazdasági önérdekről szól” Majd hozzátette: „a keleti infrastruktúra javítása, javulása a Britanniával való kereskedelmet is javítani fogja.”
(…not an appeal to morality, but to economic self-interest. He says improving the infrastructure of the east will improve trade with Britain.)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home