Wednesday, November 30, 2005

Nyílt levelezés titkos ügyekről

Az amerikai külügy várja és válaszolni is fog arra a beígért levélre, amelyet az EU soros (brit) elnöksége küld majd a napokban – jelentette ki a külügyi szóvivő: Sean McCormack, Washingtonban. Ez volt a reakció arra a lassan egy hónapja tartó bizonytalanságra és vitára, hogy a CIA vajon tartott-e fenn internáló tábort vagy titkos börtönt Kelet-Európában, mint azt november 02-án a Washington Post egyik cikke állította. Időközben kiderült, hogy a feltételezett CIA repülőgépek többször is leszálltak EU-s országokban illetve átrepültek felettük. A botrány akkor kezdett igazán dagadni, amikor a new york-i székhelyű Human Rights Watch (emberi jogokat figyelő) szervezet a WP cikkére reagálva két kelet-európai országot (Lengyelország és Románia) is megnevezett, ahol lehetséges, hogy CIA kihallgató központ működött. A HRW szervezet a repülőgépek repülési naplója alapján jutott erre a következtetésre. Az EU is felfigyelt az ügyre, miután több nyugat-európai kormány is jelentette “gyanús” amerikai gépek landolását az elmúlt néhány évben. Az EU emberi jogokat figyelő és ellenőrző szerve, az Európa Tanács – mely a beígért levelet most fogalmazza – hét tagországot (Germany, Austria, Denmark, Ireland, Italy, Norway, Spain, and Sweden) nevezett meg, amelyek légtere megnyílt a CIA gépek előtt. Érdekes, Magyarországot nem említi a Boston Globe tudósítása, arról itt lehet olvasni.

Az amerikai külügyi szóvivő azután nyilatkozott, hogy az új német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier, kedden 45 perces megbeszélést folytatott Washingtonban amerikai kollegájával Condoleezza Rice-szal. A szóvivő, - akárcsak Rice -, nem mondott semmi konkrétumot, csak olyan sejtelmes megjegyzéseket tett, mint “…Ez a mostani, terror elleni háború másféle háború, mint amilyent a történelemben eddig bárki is folytatott….” “…..Egészen másféle az ellenség (is)….” “….Ebben a háborúban a nemzet erejének/hatalmának valamennyi fajtáját használjuk ez ellen az ellenség ellen……”

A Boston Globe tudósítása emlékeztet arra, hogy a németek már magyarázatot kértek (de nem kaptak) egy arab származású német állampolgár elrablása és öt hónapig fogva tartása miatt. A tévedésről szóló bocsánatkérésen kívül több felvilágosítást nem kapott a német fél. Ennek ellenére nem valószínű, hogy Condoleezza Rice jövő heti európai látogatását ez megzavarná, vagy befolyásolná. Az amerikai külügyminiszter felkeresi Németországot, Romániát, Ukrajnát és Belgiumot.


.
Fejlemény
Az amerikai külügyminiszter jövő heti európai útjáról beszámol a Magyar Nemzet is. Ami feltűnt: a meglátogatandó országok neve (Belgium, Lengyelország, Románia) eltér az általam fentebb közöltekétől. Csak egy kattintás az US State Department oldalára, ahol hétfői dátummal (november 28) az általam (és a Boston Globe által) megnevezett országok szerepelnek.

3 Comments:

At 7:33 AM, Anonymous Anonymous said...

BBCNews: CIA flights 'landed in Germany'

(Igaz arrol nincs szo, hogy ki volt rajtuk es hova vittek.)

 
At 8:44 AM, Blogger Pocakos said...

Köszi! Most még várok egy kicsit, hiszen ma (vasárnap) érkezik Rice Európába és az előzetesek szerint "bekeményit". Ezért kiváncsian várom a fejleményeket. Szerintem az európaiak kicsit messzire mentek. (erről szól majd Rice is) Ugyanakkor egy fontos témát vetettek fel, (amiről már irtam a "vihar a CIA körül") hogy újfajta "harcmodor" kell a láthatatlan ellenség, a terror ellen. Gyors reagálás, a megelözéshez az elkövetésekröl időben tudomást szerezni. Ehhez nem biztos, hogy az eddigi "methodusok" megfelelők. Ezt támasztják alá a tegnap és ma éjszakai hirek, cikkek:
Observer
Telegraph
Viszont tisztázni kell két kemény esetet, egy német-arab (téves) elrablását, valamint egy arab (menekült) imám ugyancsak elrablását Olaszországból. A helyzet bonyolult, de remélhetőleg NEM fokozódik ;-) - hanem tisztul.

 
At 5:24 PM, Anonymous Anonymous said...

Szerintem két etikai probléma merül fel itt:
1. - Ha valóban vannak CIA börtönök, akkor eddig valamelyik európai ország valszleg hazudott, de ennek a következményei (szavazati jog megvonás) már bevannak lebegtetve.
2. - Ha Amerika úgy gondolja, hogy szüksége van egy extra-titkos, amerikai földön kívüli börtönhálózatra, akkor fel kell adnia az "emberi-jogok következetes élharcosa" pozíciót (pl. a Fehér ház aktuális nyilatkozata). Ez két külön ló, egy seggel nem lehet megülni őket.

Egyébként engem Rice friss nyilatkozata (European allies [should] "back off" over the issue) eléggé felhúzott. Olyan ez mint amikor valakinek suttyomba a szőnyegére piszkítasz és felelősségre vonáskor még neked áll feljebb....

 

Post a Comment

<< Home