Monday, December 05, 2005

Schandl Károly Vilmos

Másfél hete írtam, hogy egy magyar témájú könyv jelent meg a világháló, ill. hirdetik. A hazai közvélemény nem sokat tud a könyv főhőséről Schandl Károlyról. Ezért gondoltam, nem árt megemlítenem blogomban e könyv megjelenését. Legnagyobb meglepetésemre a “comment”-ekben jelentkezett a könyv szerzője és pontosította könyvismertetésemet, kritikámat. Mivel a levelezés angolul folyt, néhány dolgot most megismétlek.

Részlet Kati leveléből édesapjával kapcsolatban:

Schandl Károly Vilmos 1912-ben született a politikus id. Schandl Károly egyetlen fiaként. Károly (Vilmos) édesanyja, Terézia mint hivő katolikus közeli kapcsolatban állt a pálos renddel. Kati édesapja (Károly Vilmos) 1942-ben – 30 évesen – bekapcsolódott egy náciellenes szervezkedésbe, melyet – állítása szerint – a brit titkosszolgálat irányított. A csoport főleg egykori piarista diákokból (Öreg cserkészek) állt. A gellérthegyi Schandl-villáról írtak megegyeznek Csoóri Sándor feljegyzésével.

A család aktívan részt vett a zsidómentésben. Terézia (nagy)anya például egy katolikus öregek otthonába helyezett el hamis papírokkal üldözötteket, mint kisegítő személyzetet. Kati édesapját, Károlyt a Velencei-tó közelében fogták el a szovjetek. Pontosabban az apa azt az utasítást kapta (a britektől?), hogy menjen át a frontvonalon és jelentkezzék a Vörös Hadseregnél. A szovjetek azonban rögtön letartóztatták, és anélkül, hogy bárkit értesítettek volna, a Szovjetunióba hurcolták. Csak 1956 nyarán engedték el. A forradalom idején hagyta el az országot, Londonba ment, de ott a brit titkosszolgálat nem akart tudni róla. Végül Kanadában telepedett le. A további részletek “A Turul kardja” című könyvből tudhatók meg.

Azóta már Henrik angol nyelvű blogja is felfigyelt a story-ra, és így a világhálón egyre többen tudhatják meg (angolul és magyarul) Schandl Károly nem mindennapi történetét.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home