Thursday, December 01, 2005

Már megint a Washington Post

A “Terrorista sejtek megvetették lábukat a Balkánon” címmel közölt írás szerint elsősorban Bosznia lett az európai terrorista merényletek kiindulópontja, központja. Az olvasó első gondolata, hogy talán nem véletlenül jelent meg ez a cikk épp most, az amerikai külügyminiszter európai látogatása előtt abban a napilapban, amely egy hónappal ezelőtt terroristákat titokban fogva tartó és vallató kelet-európai központ(ok)ról adott hírt.

A Belgrádból keltezett riport hírszerzői forrásokra hivatkozva részletesen beszámol arról, hogy az eddigi európai terrortámadások szervezése és kiindulópontja a háromvallású (és nemzetiségű) balkáni államban található. A lap szerint a boszniai háború idején sok muszlim önkéntes érkezett az Arabvilágból és a Közel-Keletről a keresztény (szerb – horvát) túlerő és “atrocitások” (mint később kiderült, tömeggyilkosságok) ellen. Ezek egy része elhagyta a Balkánt, hogy tovább folytassa szentháborúját (jihad) Afganisztánban, ill. Irakban. Viszont sokan, mint bevándorlók letelepedtek, akik közül néhányan mostanra ismét aktivizálták, aktivizálják magukat. A kisebb csoportok tagjai általában bosnyák, török vagy arab származású EU-s (svéd, dán, stb.) állampolgárok. Az amerikai újság részletesen beszámol a legutóbbi letartóztatásokról, mely a nyugati hírszerzés sikerének könyvel el. A kapcsolathálózatok közül kiemeli a cikk a londoni és madridi merényletet, valamint két meghiúsított kísérletet, az egyik színhelye Koppenhága lett volna, a másik, pedig a Vatikán, pontosabban II. János Pál pápa temetése.

Számunkra talán a legfigyelemreméltóbb Abdelmajid Bouchar marokkói állampolgár elfogása Szerbiában és kiadatása Spanyolországnak. Az amerikai napilap úgy tudja, hogy Bouchart a madridi robbantás miatt keresték, körözték. A spanyol hatóságok körbefogták azt az épületet, ahol a (madridi) helyiérdekű vasút elleni merénylet gyanúsítottjait sejtették. A kilátástalan helyzetben a terroristák felrobbantották magukat abban a lakásban, ahol megbújtak. Bouchar épp levitte a szemet, és így nemcsak megmenekült, de el is szökött.

Hírszerzői jelentések szerint Brüsszelbe ment, ahol hamis papírokat, úti okmányokat akart beszerezni. Ez azonban nem sikerült neki, mivel vagy segítőit már lefogták, vagy a lebukás elől elmenekültek. Bouchar ekkor elindult a Balkán felé. Szerb források szerint annak reményében tette ezt, hogy Boszniában vagy Koszovóban legális papírokhoz juthat és eltűnhet a Közel-Keleten. A szerb hatóságokat is meglepte, amikor egy Brüsszelbe tartó vonaton elkapták az elegáns öltönyben üzletembernek álcázva utazó terroristát. Először hamis okmányokkal utazó illegális bevándorlónak nézték, és csak őrizetbe vételekor jutott a szerbek eszébe, hogy a férfitől ujjlenyomatot vegyenek, majd összehasonlítsák az Interpol által kiadott körözésekkel. A dolog pikantériája, hogy Bouchar előzőleg osztrák és magyar börtönök vendége is volt, mint illegális bevándorló, de egyik hatóságnak sem jutott eszébe a terrorista ujjlenyomatát ellenőrizni.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home