Sunday, December 11, 2005

Schröder Putyinnak dolgozik

Nagy a felháborodás nemcsak Németországban, de az új északi EU tagállamokban, valamint Oroszország nyugati szomszédjainál is a Gazprom pénteki bejelentése miatt. Eszerint az orosz MOL alkalmazza a munkanélkülivé vált Gerhard Schröder német ex-kancellárt.

A német politikai életet igen csak felbolygatta a hír. Különösen a Zöldek, a szabaddemokraták (FDP) és az adófizetők szövetsége (Bund der Steuerzahler ) háborog. Állításuk szerint tisztességtelen dolog, amit Schröder csinál, mivel, egy kormánytag munkaviszonyának megszűnése után legalább egy évig nem szabadna olyan vállalkozásban részt vennie, amellyel hivatali ideje alatt közvetlenül foglalkozott. Schröder ugyanis, mint kancellár támogatta az Oroszországból közvetlenül érkező gázvezetékek tervét. Ezt már régóta ellenzik a lengyelek, mert úgy érzik, hogy ezzel a két nagy szomszéd, és tradicionálisan történelmi „ellenfél” (vagy inkább ellenség?) a fejük fölött összejátszik és az átmenő vezetékek díjából származó jelentős bevételtől fosztották meg őket. Hasonlóan értékelik ezt az „udvariatlan” lépést a balti államok – különösen Litvánia – valamint a beloruszok és az ukránok.

A tervek szerint az oroszországi Babayevo-ból induló gázvezeték St. Pétervár-tól északra Vyborg-nál
éri el a Finn-öblöt, majd a Balti-tenger alján fut végig egészen az észak-német Greifswald városát.

Az ötletért egyébként Merkel asszony is lelkesedik, hiszen azáltal az orosz gáz közvetlenül érkezik Németországba. Ennek persze meglesz a hátránya, mert így Németország (és az EU) az orosz gáz- és kőolajforrásoktól függ majd. Méghozzá Oroszország látja majd el Németország egyharmadát, és az EU egynegyedét ezzel az energiaforrással.

Schröder, egy külön erre a célra létrehozott vállalat, felügyelő bizottságának lesz az elnöke, konkrétan az Észak Európai Gázvezeték Vállalat részvényesi bizottságának vezetője. A most alakult cég 51 %-ban Gazprom, a fenmaradó 49 % pedig fele-fele (24.5 % - 24.5 %) arányban két német cég (BASF és az E.on) tulajdona. A tervek szerint 2010-re lesz kész a vezetékhálózat. Mivel Törökország felé is épül egy hasonló (orosz) vezeték, mely ugyancsak tenger alatt fogja ellátni olajjal ás földgázzal Dél-Európát. Ily módon az eddigi vezetékek díjaitól szinte egész Kelet-Európa el fog esni, miközben az orosz olaj és földgáz árából Moszkva jelentős bevételekhez jut majd.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home