Monday, December 12, 2005

Manipuláció

Nem akartam hinni a szememnek, amikor megláttam a Magyar Nemzetben a német nyelvterület sajtószemléjében egy Spiegel cikk ismertetését „Zsidó államot Schleswig-Holsteinben!” címmel. Ez valami vicc, gondoltam, de az ismertetés szerzője (fordítója) első mondatában azt sejteti, hogy komoly. Hiszen ezt írja:

„……A baloldali hírmagazin közli Henryk M. Broder Adjátok a zsidóknak Schleswig-Holsteint! című esszéjét, melyben támogatandó ötletnek tekinti az iráni elnök javaslatát……”

Az MNO ismertetője valami olyan ordenáré antiszemita benyomást keltett bennem, hogy azonnal megkerestem az eredeti Spiegel cikket, mert elképzelhetetlennek tartottam, hogy bárki is „….támogatandó ötletnek tekint(het)i az iráni elnök javaslatát……”.

Hamar kiderült, hogy a vitriolos tollú Henryk M. Broder ironikus, szarkasztikus esszét írt. Ami valami miatt nem jött át a magyar változatban.

Az esszé azzal indít, hogy Ahmadinedzsad javaslata Izraelt áthelyezni Németországban és/vagy Ausztriába még azokat is felizgatta, akik az iráni elnök előző ötletén („Izraelt leradírozni a térképről”) nem háborodtak fel. Broder idézi a kancellár asszonyt, aki a hír (és javaslat) hallatán azt mondta: „Teljesen elfogadhatatlan” ("vollkommen inakzeptabel"). Ez a suta elutasítás valóban nevetséges, ilyen megfogalmazásban. Aztán a szerző elkezdi ecsetelni azt a saját ötletét, amit már egy párszor itt a Spiegel oldalain elsütött: a Holocaustért a németek a felelősek, és annak következményéért, hogy a zsidóság elment Európából. Most megint a németek a felelősek a palesztinaiakért, mert az izraeliek ott vannak. Hozzuk vissza az izraelieket Európába, úgyis hiányoznak a német kultúrából, miközben mindenki jól járna. A palesztinoknak ott marad a Közel-Kelet, a zsidók biztonságáról gondoskodik Németország (úgyis tartoznak nekik), megélénkülne a kulturális élet, ami 1933-ban megszakadt, és rengeteg német Nobel-díjas lenne. Kb. ez Broder mondanivalója, amivel szarkasztikusan igazolni próbálja, hogy az iráni elnök mondandójának mégis csak valami alapja. A meglehetősen fekete humor csattanója, (ami a magyar változatból kimaradt, lemaradt) pedig így hangzik: lehet, hogy Aachenben már azon gondolkoznak, hogy a következő díjat az iráni elnöknek adják.


Ehhez tudni kell, hogy december 10-én adják át a Nobel-békedíjnak megfelelő legtekintélyesebb európai kitűntetést, a Károly-díjat (Karlspreis), amit az idén a luxemburgi miniszterelnök Jean-Claude Juncker nyert el. A Spiegel cikke az ünnepélyes átadás előtti napon, december 09-én jelent meg.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home