Friday, December 16, 2005

Libanoni bandák, ausztrál huligánok

frissítve 17.12.05. 10:15-kor lásd alul Háttér info


Ezen a hétvégén néptelenek lesznek a sydney-i strandok egy része. Ugyanis a rendőrség lezárta, ill. eltanácsolta a Newcastle és Wollongong közti partszakaszt, ahol szombaton 1.500, vasárnap, pedig 2.000 rendőr fog őrködni a rendre. Úttorlaszokat állítottak fel az elhíresült Cronulla városrész körül, ahova senkit nem engednek be, és a helybélieket is felkérték, hogy hagyják ki ezt a nyári hétvégét ezen a partszakaszon, különösen a Nobby’s Beach-et. Ugyanis újabb összecsapásokra számítanak titkosszolgálati jelentések alapján.

A kialakult helyzetéért a helyi bandákat okolják, valamint a politikusokat és a „talk back” beszélgetős rádióműsorokat, akik és amelyek csak mélyítették az ellentéteket és korbácsolták az érzelmeket. A terrorizmus elleni közhangulat már régóta a levegőben van. Szeptember 11.-e óta megváltozott az emberek véleménye a biztonságról. Addig is nehezen védhetőnek tekintették a földrésznyi ország 35 ezer kilométeres partvidékét, amit elsősorban az illegális bevándorlóktól és a kábítószercsempészektől kellett védeni. A new york-i terrortámadás azonban azt bizonyította, hogy ahogy Amerikát sem védik meg többé a „nagyvizek”, az óceánok, úgy a sokkal kisebb lélekszámú Ausztrália is hasonló veszélyeknek van kitéve. A húszmilliós Ausztrália északi szomszédja például a 200 milliós többségében iszlám Indonézia. Amikor Bali-n robbantak a bombák, és több mint kétszáz ausztrál turista esett áldozatul, köztük 88 halott, kiknek többsége huszonéves fiatal volt, a közhangulat egyértelműen az arab-muzlimok ellen fordult.


A múlt hónapban leleplezett terrortámadás kísérlet ugyancsak fokozta ezt az arab-muzlim ellenes hangulatot. A lakosság nem úgy reagálta le (de ronda szó!), hogy „baromi jó a rendőrségünk” nyugodtan alhatunk, hanem az éberség fokozását szűrték le, mint tanulságot.

Ezt a „fokozódó” közhangulatot korbácsolta fel két lifesaver megverése libanoni fiatalok (banda) által. Ehhez tudni kell, hogy a lifesaver, (amit vízi mentőnek, tengeri mentőnek fordít és nevez a magyar média), szó szerint életmentőt jelent. Olyan kisportolt, úszók és surf-ösök önkéntes csapata, akik életük árán is segítik a tengerpartokon bajbajutottakat. Az ő feladatuk cápaveszély vagy hirtelen vihar, erős hullámzás esetén a strandolókat, fuldoklókat, surf-ölöket kimenteni. Ha van „hungarikum”, akkor van „australicum” is, és a surf lifesavers ilyenek. Ha valaki egy ilyen embert megver, az irdatlan mélyen megsérti a nemzeti öntudatot, - rosszabb, mintha mentőst vagy tűzoltót vertek volna meg. (magyar viszonylatban). Az úszás és az életmentés az ausztrál kultúra része, mint arról az állami web-oldalon is olvasható.

Egy ilyen páratlanul ritka eset, hogy lifesaver-eket megverjenek, valóságos népharagot vált(hat) ki. A többség társalgás közbeni felháborodással éri be, néhány forrófejű, „alulképzett” viszont tettlegességre is képes. Ez történt. A nyárra való tekintettel egy kis tengerparti „bulira” hívták a hőbörgők a „hazafias érzelműeket” az új kommunikációs vívmánnyal, az sms-sel. Állítólag a Bali-i terrortámadás évfordulójára akartak emlékezni, aztán a szónokoknak eszükbe jutott a néhány nappal azelőtti esemény, és az arab-libanoniak ellen fordultak ott helyben. A sörgőzős fejű „mélyausztrálok” mindenkire rátámadtak, akit „mediterrán”-inak gondoltak. A rendőrség nehezen, de megfékezte a mintegy 3.000 randalírozót, akiket a miniszterelnök is egyszerűen csőcseléknek (mob) nevezett. Később az újságok már „libanoni gang”-ekről és (fehér, anglo) ausztrál huligánokról számoltak be. Az elmúlt hét szinte másról sem szólt, mint e két csoport időnkénti randalírozásáról. Ebbe persze beletartozik autók összetörése, felgyújtása épp úgy, mint üzletek, szállodák megrongálása (ahova valamelyik fél szerencsétlenje megpróbált bemenekülni), sőt templomok, mecsetek is.

Az érzelmek még nem csitultak el, talán a most hétvégei „moratórium” hozzásegít majd a helyzet normalizálódásához. Ezt próbálja szolgálni az a kampány is, mely észhez szeretné téríteni a „magukról megfeledkezőket”. Neves színészek, énekesek járják a tengerpartokat, hófehér trikóban, rajta Ausztrália térképével és benne egy szóval: THINK, azaz gondolkodj!


.

.

Háttér info

A Cronulla Surf Life Saving Club (SLSC) weboldalán közlik, hogy az erre a hétvégére tervezett - szokásos (északi) - szezon-nyitó, karácsonyi parádét és karnevált elhalasztják 2006 januárjára. Az életmentő club tagjait felkérik, hogy továbbra is teljesítsék önkéntes munkájukat és járőrőzzenek a tengeparton. A 18 éven aluliak ez alól felmentést kapnak, ha ők maguk vagy szüleik ezt kérik. Külön felhívta a klub vezetőség a lifesaver-ek figyelmét, hogy egyenruhában csakis a tengreparton legyenek. Üzletekbe, bankokba és a környéken - még otthonról a szolgálati helyre és/vagy visszaúton - az egyenruha egyetlen darabját, részét sem viselhetik. Ezenkivül nyomatékosan közlik, hogy a megvert lifesaver-ek az északi (North) Cronulla-i klub tagjai voltak. Hogy mi történt valójában arról a Daily Telegraph számolt be.

Eszerint az utóbbi években egyre több strandolót zavartak meg az északi városrészekből érkező "mediterrán" kinézetű fiatalok. Viselkedésük annyira felháborító volt (szórták a homokot, labdájukat direkt a strandolókba rugták stb.), hogy sokan már kezdték elkerülni ezt a partszakaszt, és inkább máshova mentek le strandolni. A helyzet annyira elmérgesült, hogy már a környék üzlettulajdonosai is panaszzal éltek a helyi tanácsnál, önkormányzatnál. A pattanásig felszült helyzet akkor fordult tragikussá, amikor négy "mediterrán" kinézetű húsz év körül srác körbefogott három (15,19 és 20 éves) szolgálatát befejező lifesaver-t, és mielőtt nekik estek volna azt kiáltották: "Tűnjetek el a strandukról, ez a mi beach-ünk, a mi tulajdonunk!" Majd a 19 éves lifesaver egy akkora ütést kapott, hogy hanyat vágódott, és neki esett egy fémkeritésnek, és elvesztette eszméletét. A verekedésbe még vagy tízen szálltak be (ugyancsak "mediterrán" kinézetűek), akik közül néhányan szét akarták választani a verekedőket, de a többség tovább folytatta a lifesaver-ek ütlegelését.

2 Comments:

At 6:15 AM, Anonymous Anonymous said...

Az IHT cikke szerint a (kezdeti) verekedés kb 30mp-et tartott és "csak" egyetlen lifesaver sérült meg. Mostakkor...?

 
At 10:55 AM, Blogger Pocakos said...

Nem voltam ott! Ahogy az IHT cikkírója sem. Alapjában véve nem látok ellentmondást. Ahhoz, hogy valakit kiüssenek, elég 30 másodperc – talán még sok is. Az viszont biztos, hogy hárman voltak (15, 19, 20 éves srácok), akik közül (legalább) egy komolyabb sérülést szenvedett, míg a másik kettőn is meglátszottak a verés (verekedés) nyomai.

Különben a történet és következménye szempontjából tök mindegy, hogy hány sérült (lifesaver) volt és a verekedés mennyi ideig tartott. Itt egy pattanásig feszült helyzet alakult ki, amire azt szokták mondani, hogy az utolsó csepp volt a pohárba. Az előzményt jól összefoglalja a wikipedia, amiből kiderül, hogy ez egy közel tíz éves történet, mivel az egyetlen olyan beach (Sydney-ben), amelyiknek van vasútállomása (Cronulla), és a tengerparttól messzebb lakó (szegényebb és „színes”, főleg arab) fiatalok is látogatják. Ez különben Sydney és NSW problémája – mondom én – kicsit kárörvendően - az örök rivális városból, Melbourne-ből (Vic), ahol a jelenlegi miniszterelnök Steve Bracks libanoni származású. Egyébként, azért lett a (mesterséges) főváros (Canberra) félúton (Sydney és Melbourne között) kijelölve és felépítve, mert örökös rivalitás és ellentét van az első (fegyenc) település (Sydney) és az első szabad, bevándorlók által alapított Melbourne között.

 

Post a Comment

<< Home