Tuesday, December 13, 2005

Mit ér a brit állampolgárság?

A Brit Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta David Hicks állampolgársági kérvényét. Ez így az európaiaknak nem sokat mond. Pedig érdekes eset. David Hicks ugyanis ausztrál, akit családja először eltűntnek hitt, majd, mint kiderült Guantanamo-n tartják fogva. Egyes feltevések szerint Boszniában, majd Afganisztánban harcolt, miután áttért az iszlámra. Ott kapták el.

Ausztrália nem sokat tudott tenni szabadon engedése érdekében. Amit sikerült elérni: minél előbb állítsák (katonai) bíróság elé, és ezzel lerövidül a gyanúsított amerikai fogva tartása. Ugyanis a több száz fogva tartottnak az egyetlen reménye a szigetbörtönből való távozásra, ha tárgyalják ügyét, és bíróság dönt további sorsa felett. Amíg nincs konkrét vád, és bírósági tárgyalás, addig remény sincs a fogva tartás megváltoztatására. Az ausztrál kormánynak végül sikerült elérnie, hogy Hicks ügyét (négy év guantanamo-i előzetes után) mielőbb napirendre tűzzék. Ez persze azt is jelentette, hogy több év börtön vár rá – ha bűnösnek találtatik.

Ügyvédje azonban egy érdekes dologra jött rá. A briteket ugyanis hazaengedték Guantanamo-ról, mivel Nagy-Británnia kiharcolta (megegyezett a USA kormányával): brit állampolgárokat hazájukban állítják bíróság elé. Így szabadult nyolc brit, akiket aztán (feltételes) szabadlábra helyeztek a szigetországba érkezésüket követően. Ergo, ha Hicks brit állampolgár lenne, akkor rá is vonatkozna ez a kivételezés.

Mint kiderült, Hicks mamája brit állampolgár, így az utolsó szál remény az amerikai büntetés elkerülésére a brit állampolgárság megszerzése lett. Az ausztrál hatóságok ebbe nem szólhattak bele, hiszen a 30 éves fiatalember maga dönti el, hogy próbál kibújni a terroristagyanúsítás miatti börtönbüntetés alól.

Hicks a guantanamo-i börtönből benyújtotta édesanyjára hivatkozva az állampolgársági kérelmet. A brit belügyminisztérium elutasította, arra hivatkozva, hogy nem érdemli meg. A fogva tartott ügyvédje azonban fellebbezett a Brit Legfelső Bíróság-nál, mely most – első fokon – helyt adott a panasznak, és utasított a belügyet az útlevél kiadására. Azzal az indoklással, hogy azért, mert valaki terrorista gyanús, még a törvények szerint – édesanyjára való tekintettel – az állampolgárságra jogosult. Most azon izgul a Hicks család, hogy a belügyminisztérium nehogy fellebbezzen, mert az idő nagyon sürget. Ugyanis, ha Hicks-nek, mint ausztrálnak, kell az amerikai bíróság elé állnia, akkor már semmi sem menti meg a hosszú börtön évektől. Ha sikerül brit útlevelét időben beszereznie, akkor szabad emberként hagyhatja el az USA-t.

Ehhez még egy dolgot tudni kell. Az ausztrálok amerikai forrásokból úgy értesültek, hogy a guantanamo-i különleges katonai bíróság meglehetősen sajátos szabályok szerint működik: a védelemnek korlátozott betekintése van a vádiratba és a bizonyítékok megismerésére. Ezért felmentés vagy enyhe ítélet kizárva.

2 Comments:

At 2:35 AM, Anonymous Anonymous said...

OFF
Dir Pocakos,

ugye lesz majd Cronullarol is valami?

 
At 10:49 AM, Blogger Pocakos said...

Dear dolphin,

készül! ;-) Szégyellem magam a történtek miatt, főleg, hogy a magyar hírek elbagatellizálják a kiváltó okot: két lifesaver megverését egy libanoni gang által. Tudod, a magyar "vizimentő" szó NEM fedi, ezeknek az önkénteseknek az odaadó, önfeláldozó munkáját, főleg ilyenkor, nyáron. De, igazad van, mint Sánta "Húsz órá"-jának főhöse mondja: "ez a riportot meg kell írni".

 

Post a Comment

<< Home