Saturday, September 24, 2005

Quo vadis Germania?

Ezzel a címmel írtam egy kis elmélkedést a német választásról, ill. annak - véleményem szerinti - hátteréről. Talán sikerül más megvilágításba helyeznem az eseményeket, mint azt a (hazai) média tette. Kerültem a számmisztikát, helyette a "kisember" szemével, eszével próbáltam feldolgozni a történteket, mely szerintem jelentős változásokra fogja kényszeríteni az európai kormányokat, pártokat, ideológiákat. Elkezdődött a 21. század. A kérdés már csak az, hogy a társadalmi fejlődés milyen irányt fog venni............ részletek itt.

3 Comments:

At 3:03 PM, Anonymous Anonymous said...

Szia Pocakos,

számos pontban egyetértek veled, de talán a legfontosabb mondatod az utolsó volt: Egyik alternatíva sem volt képes meggyőző többséget elérni. Ami viszont akár azt is jelentheti, hogy a helyben topogás miatt a szélsőséges vélemények erősödhetnek.

Tényleg, amikor írom, akkor jut eszembe: Neked nem feltűnő, hogy a szélsőjobbról senki sem beszél? Korábban - akár 10-12 hónappal ezelőtt is - hosszú esszék szóltak arról, hogy a republikánus párt (ha jól emlékszem a névre) egyre nagyobb támogatottságot szerez. No ezek, mintha a tartományi választásokon túl nem tudnak eredményt elérni - bár lehet, hogy ez az FDP erősödése miatt is volt....

 
At 4:20 PM, Blogger Pocakos said...

Jó a kérdés. ;-) De az „igazi” szélsőjobbnak NPD Németországban nincs komoly bázisa. Ami van, az is Keleten, azaz a volt NDK-ban. A mostani választáson országosan csak 1,6 %-ot kaptak, így nem kerültek be a parlamentbe. Ugyanakkor Szászországban a tartományi parlamentben ott vannak! A drezdai „eltolt” vagy kiegészítő választás is amiatt van, hogy egy NPD-s jelölt hölgy (Kerstin Lorenz ) meghalt, és már nem volt idő új jelölt állításra, valamint a szükséges adminisztrációs változások (új szavazólista stb.) véghez viteléhez. Különben az új NPD jelölt, az eddigi Republikánus (alapító) vezér, Franz Schönhuber, aki ott hagyta pártját. Most nézem, hogy mit írnak erről a magyarok. Az MTV Híradó „Nemzeti Demokrata Párt”-nak nevezi az NPD-t, ami persze nem igaz, mert a párt teljes neve németül: Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD), azaz Németország Nemzeti Demokratikus Pártja.

 
At 10:46 AM, Blogger Pocakos said...

Még valami.
A szélsőjobbnak azért sincs komoly bázisa Németországban, mert ellentétben a szélsőballal, - mely a jelenlegi szociális háló fenntartását, sőt bővítését vallja, - a szélsőjobb nemzeti (nacionalista), kirekesztő alapon próbálja a fennálló bajokat „orvosolni”. A lakosság túlnyomó többség azért fordul el ettől a politikai tömörüléstől, mert ez az eszmerendszer már egyszer (világ)háborúba sodorta, majd annak eredményeként kettéosztotta Németországot.

 

Post a Comment

<< Home