Monday, August 18, 2008

Az utolsó esély


Ma (augusztus 18.) reggel a perth-i biróságon megkezdődik Charles Zentai (Steiner) Károly háromnapos meghallgatása, melynek végén Barbara Lane bírónőnek el kell döntenie: helyt ad a Magyar Köztársaság kiadatási kérelmének vagy sem. Amennyiben a bírónő megalapozottnak találja a magyar kérelmet és vádat, miszerint Zentai Károly háborús bűnt követett el, úgy az ausztrál (és magyar) állampolgár egykori magyar katonát kiadják Budapestnek.

A magyar állam Zentait egy fiatalember brutális megölésében való közreműködéssel vádolja. Mivel állítólagos tettét háborús időben, katonaként követte el egy civil ellen, ezért cselekedetét háborús bűnnek tekintik, és hadbíróság elé akarják állítani. A 87-ik évében járó dédnagypapa tagadja a vádakat, amelynek Ács Tibor magyar katonai ügyész szerint nincs (élő) tanúja. Ha Zentait kiadják Magyarországnak, akkor az egyik volt bajtársa perében elhangzott (terhelő) tanúvallomásokra alapozza az ügyészség a pert, amiben egy háromtagú hadbíróság dönt majd. Ez a tény az ausztrál közvélemény szerint kedvezhet Zentainak kiadatási ügyében.

Ugyanakkor a kiadatás melletti döntésre is felkészült a gyanúsított családja, hiszen fia már jelezte, hogy Bob Debus belügyminiszterhez fognak fordulni, aki az ausztrál törvények szerint korra, egészségi állapotra, azaz humanitárius alapon megtagadhatja egy állampolgár kiadatását egy idegen országnak. A belügyminiszter szóvivője is elismerte, hogy a miniszter több okból, ill. okra hivatkozva is megakadályozhatja a kiadatást. Zentaiék részéről azonban még nem érkezett semmiféle megkeresés. Valószínűleg taktikai okból is jobbnak látja a család és a védőügyvédek a perth-i bíróság végleges döntését megvárni. Lapjelentések szerint nem biztos, hogy Zentai már szerdán, közvetlenül a meghallgatás végén, megtudja az ítéletet, mert a bírónőnek jogában áll döntését egy későbbi időpontban nyilvánosságra hozni.




Kapcsolodó anyag

Charles Zentai (Steiner) Károlyra várva

.
A Zentai story kronológiája



0 Comments:

Post a Comment

<< Home