Saturday, July 28, 2007

Szegény Ságvári

Nem tudom ki az a „munkatárs”, aki a (jelek szerint a nyomtatott) Népszabadságban tudósított Ságvári Endre emléktáblájának avatásáról. Sőt, azt sem, hogy a népszerű napilapnál alkalmaznak-e olvasószerkesztőt. Az inkriminált cikk ugyanis hemzseg a hibáktól. Már a vastagon szedett bevezetőben is téves dátum szerepel: 1944 helyett 1994. Ez még a nyomda ördögére hivatkozva megbocsátható lenne. Az azonban már nem, hogy az „idén tavasszal összetört emléktábla” a tudósítás további részében (helyesen) „tavaly április”-ra van datálva.

Meglehetősen nyakatekert Ságvári szerepének és elfogásának története is:

„……A politikai bűncselekmények miatt körözött Ságvárin az elfogására küldött csendőrök 1994 júliusában a mai étterem helyén működő cukrászdában ütöttek rajta, ám ő az akkor hatályos törvények szerint jogszerű intézkedésnek ellenállt, és a tűzharcban halálosan megsebesítették……”

(Népszabadság)

„......politikai bűncselekmények miatt körözött......” – valójában szervezkedés és egy betiltott párt tagsága miatt körözték.

„........a(z akkor) hatályos törvények szerint jogszerű intézkedésnek ellenállt.....” – ekkora marhaságot! Ilyen bükkfanyelvet! Ez magyarul úgy hangzik: „elfogásakor ellenállást tanúsított

Itt jegyzem meg, Ságvárit származása miatt a sárgacsillag viselésére (is) kötelezte az akkor (már) hatályos törvény *. De nem ezért körözték.

Ami számomra (továbbra is) rejtély. Sehol sincs megnevezve, „beazonosítva” Ságvári társa, akivel a cukrászdában találkozott, és aki szó nélkül megadta magát. Arról sem tudunk, hogy a társ mit csinált a lövöldözés alatt, és mi lett a további sorsa? Túlélte a nyilasuralmat, vagy sem.

Vitatható az új emléktábla szövege (is):

1944. július 27-én e helyen halt hősi halált
SÁGVÁRI ENDRE
a fasisztákkal vívott fegyveres harcban


Ezzel az a baj, hogy Ságvári kórházba szállítása közben halt meg, a cukrászdánál elszenvedett halálos lövés következtében. Aztán kissé furcsa „a fasisztákkal vívott fegyveres harc”-nak nevezni egy körözött személy ellenállását. Sokkal jobban tükrözné a valóságot az alábbi felirat:

1944. július 27-én
ezen a helyen kapott halálos lövést
SÁGVÁRI ENDRE
a fasizmus ellen vívott harcban



* Az 1944. évi 1240. M.E. rendelet a zsidók megkülönböztető jelzéséről 1944. április 5–én került kihirdetésre



Kapcsolódó anyag: Ki a háborús bűnös?


Pontosítás
amennyiben helytálló Ungváry Krisztián ÉS-ben megjelent írása, akkor Ságvári társa Szabados Lajos volt. Sajnos személyéről és sorsáról ebből az írásból sem tudunk meg semmit.




1 Comments:

At 6:53 PM, Anonymous Anonymous said...

Szabadost elfogták, letartóztatása után "köpött".
Túlélte a háborút.
Az emlékltábla szövege jobb lenne úgy, ahogy ajánlod. A Ságvárit letartóztatni akaró csendőrökre sok mindent lehet mondani, de nem voltak fasiszták.
Az egész Ságvári történet Kristóf László perében a http://kristoflaszlo.blogspot.com címen olvasható.

 

Post a Comment

<< Home