Friday, June 15, 2007

Folyékony gáz

A Jakarta Post újabb részleteket közöl az indonéz kereskedelmi miniszter magyarországi látogatásáról. A tegnapi beszámolót folytatva a lap kiemeli, hogy Magyarország érdeklődik az indonéz folyékony földgáz LNG (liquefied natural gas) iránt, mert szabadulni akar az orosz földgáz függőségétől. Ezt az igényt Kóka János vetette fel a miniszter asszonnyal folytatott tárgyalásain. A felvetés összecseng Gyurcsány Ferenc legutóbbi tanulmányútjaival, amikor Nyugat-Európában próbált alternatív megoldást keresni a magyar energiaipar gazdaságosságára és Oroszországtól való függőség enyhítésére. Kóka is megemlítette az épülő horvátországi folyékony földgáz elosztót. Igaz, amíg a miniszterelnök zágrábi útjáról szóló hírekben Magyarország felajánlotta segítségét a tároló ki-, ill. megépítésére, addig Kóka Jánost idézve a jakarta-i lap már arról számol be, hogy ez az elosztó horvát-magyar közös beruházás, és örömmel fogadnák az Indonéziából érkező folyékony földgázt. A továbbiakat Kóka októberre tervezett indonéziai útján tárgyalják meg. A lap ugyanakkor idézi a kereskedelmi miniszter asszonyt, aki szerint Indonézia jelenleg nehézségekkel küzd a Japánba, Dél-Koreába és Tajvanra irányuló folyékony földgáz exportjának teljesítésénél, mivel csökkent az indonéz termelés és nőtt a belföldi piac igénye, de azért hazaérve megtárgyalja a dolgot az illetékes minisztériumokkal.

Kóka ismét megemlítette a már két évvel ezelőtt felvázolt „jövő képet”, miszerint a magyar vállalatok érdekeltek az infrastruktúra, a vízgazdálkodás, az erőművek, szénbányák, telekommunikáció és informatika területén az együttműködésre. A magyar gazdasági miniszter ugyancsak szóbahozta a haditechnikát, a radarlétesítmények modernizálását és a(z egykori) szovjet hadiberendezések alkatrészeinek pótlását.

A két ország kereskedelmének fejlesztésére Magyarország az idén 16 millió eurót fog költeni, amiből 35 % oktatásfejlesztésre megy, a többi pedig az export-import vállalkozások megsegítésére a magánszektorban. Ezt az összeget 2011-re megháromszorozza a magyar fél. Mindezek fejébe, cserébe a kereskedelmi miniszter asszony szeretné, ha hazája Magyarországon építené ki kelet-európai kereskedelmi központját, és látná el a térséget indonéz árukkal.

A lap végül megismétli a miniszter asszony kijelentését, miszerint 2002 és 2006 között éves átlagban 3,21 %-kal csökkent a két ország közti kereskedelmi mérleg. Különösen a tavalyi év fájdalmas, hiszen 2006-ban ez a csökkenés 7.34 % volt, annak ellenére, hogy növekedett a Magyarországra irányuló indonéz export (kivitel).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home