Tuesday, July 26, 2005

Négy milliárd US dollár

Ennyit kívánnak befektetni magyar üzletemberek(?) Dél- Szumátrában, mint azt a Jakarta Post írja Gyurcsány Ferenc látogatásával kapcsolatban. A lap és a helyi (dél-szúmátrai) vezetők, kiemeli, hogy ez lesz az első olyan beruházás, amely nem a központi kormányon keresztül érkezik a régióba. A magyar üzleti vállalkozás egy szénbánya üzemeltetéséből, a kitermelt szénnek egy kikötőben való eljutásához szükséges vasút, valamint a bánya és a környék áramellátását biztosító 4.000 megawattos szénerőmű megépítéséből áll. Magyarország ad még vagy 25 millió US dolláros kölcsönt egy autópálya építéséhez. Gyurcsány miniszterelnök ezenfelül informatikai (IT) termékeket és szolgáltatásokat ajánlott fel, valamint katonai berendezéseket. „Magyarország kivitele (export) Indonéziába tizede az Magyarországra érkező indonéz importnak” – mondta Gyurcsány, célozva a magyar informatikai termékek és a hadanyagok exportjára. Ismét szóba került a búzaeladás is. Indonéz részről, ismét elmondták, hogy tanulmányozzák az ajánlatot, de szerintük a távolság miatt nagyon megdrágul a szállítás. Indonézia a szomszédos Ausztráliából szerzi be búzaszükségletét.

És itt az a pont, ami elgondolkoztató. Legalábbis számomra. A 20 milliós Ausztrália számára a legnagyobb veszélyt a 200 milliós muzlim Indonézia jelenti. Próbálnak jó kapcsolatot kialakítani, de mint a Bali-szigeti merénylet is mutatja, a jószomszédi viszony nem felhőtlen. Az indonéz belviszályokról nem is beszélve, hiszen szép számmal vannak függetlenséget követelő szeparatista mozgalmak, fegyveres bandák, összetűzések, melyek mögött vallási (iszlám) irányzatok húzódnak meg. Engem félelemmel tölt el egy ilyen országnak katonai berendezéseket, hadianyagokat akárcsak felajánlani is.




Frissítés, két év távlatából "Négy milliárd US dollár nyomában" (2007. június 15.)


11 Comments:

At 11:06 AM, Anonymous Anonymous said...

Gondolom, viszonylag kicsi az esély arra, hogy Indonézia magyar fegyverekkel lesz katonai nagyhatalom. (Fordítva inkább el tudnám képzelni.) És azt is feltételezem, hogy az ausztrál és brit katonai jellegű szállítások a sokszorosát teszik ki annak, mint amiben mi csak reménykedünk. Amúgy meg a tervezett (álmodott?) négymilliárd dolláros projektekről is ki szokott derülni, hogy a valóságban jó, ha a tizede megvalósul. Sajnos.

 
At 11:34 AM, Blogger Pocakos said...

A helyzet – szerintem – nem ennyire „humoros”. Indonézia egy labilis ország. Ott van az Ache tartomány, ahol a tsunami miatt tartottak egy rövid tűzszünetet, hogy a segélyszállítmányok oda érhessenek. Ott van East Timor vagy Irian Jaya (West Papua), mindkettőt Indonézia szállta meg. Egy ilyen szomszédnak fegyvert eladni, vagy csak felajánlani nem szerencsés!

 
At 8:37 PM, Anonymous Anonymous said...

már hogyne lenne szerencsés. Gyurcsánynak és Kókának igenis az. Egy minden szempontból labilis országban nagyon könnyű pár korrupt politikust találni, akik ezt a 900 milliárd forintnyi összeget átutalják a két fent említett jóember magánszámlájára valahol mondjuk Svájcban.
Ez egy egyszerű lopás kérem, nem az első, nem az utolsó és még csak nem is ők találták ki.

 
At 3:04 PM, Anonymous Anonymous said...

Hm... 2005-os arfolyamon 4milliard indonez rupia kb 350millio usa dollar. Micsoda veletlen... :)

Talan gondolkodni is kellene egy kicsit azonnal botranykavaras helyett...

Az eredeti cikk irojat es lektoralojat pedig udvozlom...

 
At 6:24 PM, Anonymous Anonymous said...

Tetszik a szöveg arról, hogy majd jól eltűnnek a hivatkozott oldalak. :-) Elképzelem, amint a Morning Star összeesküdött Fletóval ... :-)

 
At 6:27 PM, Anonymous Anonymous said...

Mármint, persze egy másik oldalon, elnézést ... :-)

 
At 8:45 PM, Blogger Pocakos said...

Hölgyek, Urak,

megtaláltam az eredeti cikket (amiből dolgoztam):


Hungarian companies to invest $4 billion in South Sumatra
Rendi A. Witular, The Jakarta Post, Jakarta
Tuesday, July 26, 2005


South Sumatra's economy is to receive a massive boost following the signing of an agreement worth about US$4 billion on Monday, between the representatives of Hungarian investors and the province's administration.

Visiting Hungarian Prime Minister Ferenc Gyurcsany and economic and transportation minister Janos Koka, who witnessed the signing of the memorandum of understanding (MOU), said the deal would focus more on the development and construction of infrastructure.

"This morning, an MOU with the South Sumatra administration and representatives of Hungarian businesses was signed to develop power, coal mining, port and rail projects," Koka said at the State Palace.

South Sumatra Governor Syahrial Oesman said the projects would include the exploration of a coal mine in Banyuasin regency, the construction of a railroad from the mine to Bagan Siapi-Api port in Riau province and the construction of a power plant to support the mine.

"The $4 billion investment deal is a breakthrough for us. Usually, the central government deals with every major economic activity in our province. But now, we are managing to do it alone," said Syahrial after accompanying President Susilo Bambang Yudhoyono to meet Prime Minister Gyurcsany at the palace.

Syahrial said the coal mining site in Banyuasin was estimated to have a proven reserve of about six billion tons of coal, while its neighboring site in Muara Enim regency had about 13 billion tons.

He said the coal-fired power plant would have a capacity of about 4,000 megawatt (MG), which was significant given the electricity problem in the province.

The Hungarian government has also pledged to provide about $25 million in soft loans for the natural resource-rich South Sumatra to help develop a highway that would link several business areas in the province with Bagan Siapi-Api port.

Meanwhile, during a joint press conference with the President, Prime Minister Gyurcsany offered the government several of its information technology (IT) products and services, as well as a selection of its military equipment.

"Export of Hungarian products to Indonesia is 10 times smaller than imports from Indonesia. We would be very delighted if Indonesia explored several of our IT products as well as our military equipment industry," said Gyurcsany.

According to Indonesian Minister of Trade Mari Elka Pangestu, Indonesia's direct export to Hungary stands at about $96 million annually, while import from the country is less than $10 million.

Mari said that about 50 percent of Indonesian exports to Hungary was in the form of electronic goods, and the remainder was in the form of agriculture produce and food products.

Hungary, which has a population of about 10 million people, has also appealed to the Indonesian government, as well as its business community, to import wheat from Hungary.

Indonesia imports some five million tons of wheat annually, most of which is Australian.

Mari, however, said that importing wheat from Hungary would require greater effort due to the high transportation costs compared to importing it from neighboring countries.

"I think the products with the most potential for us are processing machinery for our forestry industry and IT products. Hungary excels in those sectors," Mari said.

Meanwhile, during a bilateral meeting, the two countries agreed to sign an agreement on economic cooperation and an MOU on the tourism sector.

 
At 11:26 PM, Anonymous Anonymous said...

A kutya nem itt van elésva, hanem ott, hogy pontosan az az összeg hiányzik a magyarországi költségvetésből, amit az állítólagos magánvállalkozók Indonéziában befektettek.
Hoppá hoppá...

Az merült fel bennem, hogy - francia szemmel - milyen okos húzás volt a Franciáktól, hogy rátették a kezüket a magyar édesvíz-készletekre. (Figyelem! A francia cégek ezt állami támogatással tették!)

Ha mi is ezt tesszük az Indonéz bányával/erőművel... államháztartásból nem hiányzó állami pénzből(most álmodozom), akkor ezt az MSZP most nem titkolná, hanem ISTENT játszhatna, hiszen valóban az országnak - és annak jövőjébe - fektették volna.

Persze - és most hadd legyek cinikus - ez egy egyszeri, vissza nem térítendő állami kölcsön volt Gyurcsány- és Kóka jános-közeli cégeknek... inkább nem folytatom.
Inkább próbáljuk meg valahogy megemészteni, hogy nincs olyan jogszabályi szankció, amivel pert lehetne ellenük nyerni.

Vagy inkább felejtsük el, hiszen úgysincs rá bizonyíték. Ez egy szerencsétlen egybeesés is lehet. Végülis magyarország egyharmada ezt mondja...

 
At 11:30 PM, Anonymous Anonymous said...

Pardon! Nem olvastam az előző anonimus hozzászólásokat.. :)

 
At 2:03 AM, Anonymous Anonymous said...

Kedves Pocakos,

a tényfeltárást precízen végezted, mégis nagy segítség lenne az eredeti újságok skennelt vagy fotózott másolatával rendelkezni...

Tudnál ilyen témában segíteni?, nagy dolog lenne a valóság feltárásában.

A terjesztést magamra vállalnám!

s.per.s

tomiv@citromail.hu

 
At 10:20 PM, Anonymous Anonymous said...

Elképzelhetetlen az a lehetőség, hogy ez valóban egy hosszú távú komoly beruházás volt a magyar állam részéről és, talán nincs benne annyi simlisség, amit általában a kormánnyal kapcsolatban feltételeznek??? Biztos számtalan Gyurcsány közeli cég jól járt a befektetetéssel, közel állnak a tűzhöz, ez minden kormánynál így van, legyen az bal vagy jobb.
Ne felejtsük el, hogy az ázsiai térség manapság a világ egyik legdinamikusabban fejlődő régiója, miért ne lehetne ezt Magyarországnak is kihasználnia?? Kína talán túl nagy falat, Korea túl telített, Vietnám még nem kész rá, de talán Indonézia igen. Lehet, nem a legjobb hely a pénz befektetésére - amely pénz, még ha hiányzik a ktgvetésből is -, de legalább befektetésre kerül és nem pedig képviselők zsebébe!!!!
Ez irgalmatlan nagy szám, csak azt ne képzeljük már, hogy ez Kóka, Gyurcsány és haverjai körének privát adóparadicsoma vagy "svájci megtakarítása"
A tényeket nagyon sokféle irányban tudjuk értelmezni, de a lényeg, hogy balról és jobbról is másképpen fest, legalábbis az ember ilyen. Ha Önök balról én pedig jobbról vizsgálom meg, lehet nem is kellene erre cinikus és ironikus megjegyzéseket tenni, és lehet a végén még más kérdésekben is konszenzusra jutunk. Nem biztos, de legalább már elkezdtünk beszélgetni...

 

Post a Comment

<< Home