Sunday, July 24, 2005

Hemingway utóélete

Egy floridai postás nyerte az idei (egyben 25.) Hemingway hasonmás-versenyt, melyen a Reuters szerint magyar versenyző is indult. Ennél sokkal érdekesebb, hogy a verseny szervezői bemutattak egy férfit, mint Hemingway (legfiatalabb) fiát. A 44 éves Richard Hemingway elmondta: csak tavaly tudta meg haldokló édesanyjától, hogy a világhírű, Nobel-díjas amerikai író fia. Öt nappal Ernest öngyilkossága előtt született, és csak az utóbbi időben használja apja családnevét. (eddig Richard Steel néven írogatott). A legifjabb Hemingway úgy tudja, mamájával Kubában házasodott össze nagy titokban az író, mivel negyedik feleségével még házas volt. Különben Richard Hemingway tavaly indult a hasonmás versenyen, sikertelenül.

A Reuters megemlíti, hogy a floridai Key West-en 25 éve megrendezendő hasonmás-verseny ötlete abból jött, hogy Hemingway itt élt a 30-as években, és itt írta az egyetlen US-ben, és ráadásul Key West-en játszódó művét a „To Have and Have Not” címűt.

Mivel nem tudtam a mű magyar címét, ezért a net-et hívtam segítségül. Az eredmény meglepő:

„….1937-ben jelent meg To Have and Have Not (Gazdagok és szegények) című műve, amely három novellából egybeszerkesztett regény. Ez a mű fordulópontot jelent az író munkásságában…..”

„…….Az Ernest Hemingway Szegények és gazdagok című regényéből készült Egyszer lenn, egyszer fenn (mely a magyar forgalmazásban Martinique címen is ismert) a legjobb mind közül. A történet helyszíne ezúttal a fasiszta kollaboráns francia kormány ellenőrzése alatt álló Karib-tengeri sziget, Martinique, ide kellene a Bogart játszotta figurának egy ellenállót becsempésznie.

Összeütközés (To Have and Have Not) 1945
Bogie fején megjelenik a tengerészsapka, Ernest Hemingway biztosítja az irodalmi alapanyagot, Bogart partnerét pedig egyszerűen a "provokatív Lauren Bacall"-ként aposztrofálják a feliraton.


Majd megnéztem az eredeti film címet és a róla szóló történeteket. Ebből kiderül, hogy Hemingway fogadott a rendezővel (Howard Hawks), hogy nem tudja megfilmesíteni a novelláját. A siker érdekében a rendező dobta a történet nagy részét, sőt az osztálykülönbségre utaló címet (Gazdagok és szegények) is, és az egész story-t a szereplők életének korai(bb) időpontjára helyezte. A film cselekményét áttették Martinique szigetére, mert az Amerikaközi Hivatal nem engedte volna a film külföldi bemutatását, ha a csempésztörténet Kubában játszódik. Ez az egyetlen olyan amerikai film, amelynek írója (Hemingway) és forgatókönyvírója (William Faulkner) is Nobel-díjas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home