Wednesday, June 06, 2007

Hol van Mlynky ?

Első hallásra, olvasásra valami lengyel ellenzékire tippelnék a Solidarność időkből, ha valaki ezt a kérdést tenné fel. Kis segítséggel, - a szlovák Spectator nevű hírportálnak köszönhetően - aztán kiderül, hogy nem személyről, hanem egy településről van szó. Méghozzá egy magyarországi községről, nem messze Budapesttől. Talán sokunknak azonnal „beugrik”, ha azt mondom, írom, hogy Pilisszentkereszt. Igen, ez a Budapesttől 30 kilométerre levő „kétnyelvű” kisközség szlovák neve (Mlynky), mely a Spectator szerint egyúttal Magyarország „legszlovákabb” falva. A török kiűzése után (1747) újraalapított, jelenleg kétezer fős falu 53 %-a, azaz több mint a fele, vallja magát szlovák nemzetiségűnek. Ide látogatott el az elmúlt hétvégén (június 2-án) a Szlovák Köztársaság államelnöke, hogy a helybéliekkel együtt ünnepelje a település 260 éves születésnapját. A szlovák hírportál megemlíti, hogy Ivan Gašparovič államelnök részt vett a Szlovák Házban tartott találkozón, valamint a szlovák nyelvű katolikus misén, majd koszorúzott az elődök emlékét őrző Emlékpark-ban, meglátogatott egy művészeti kiállítást, megtekintett egy felvonulást és más kulturális eseményt.

Gašparovič dicsérte a helyi lakosokat, hogy az elmúlt 260 év alatt megtartották identitásukat, kultúrájukat, hagyományaikat. Majd többek között ilyeneket mondott:

„…. Azt hiszem nagy tartozásunk van (Szlovákiában élőknek) a határon túl (külföldön) élő szlovákokkal szemben, …… akiknek több támogatásra lenne szükségük, főleg kulturálisan és erkölcsileg…..”
„…Elégedett vagyok, hogy a Magyarországon és másutt élő szlovákok támogatják azt az országot, ahol élnek…..”
„….Meggyőződésem, hogy a Szlovákiában élő kisebbségeknek, mint szlovák állampolgároknak mindenük megvan a jó életkörülményhez, a kultúrához és természetesen a tanuláshoz……”
„……Nagyon örülnék, ha azt láthatnám, hogy a magyarországi szlovák kisebbség is ugyanezt élvezhetné…….”

A Spectator végül megemlíti, hogy az ünnepségen részt vett Szili Katalin, a (magyar) országgyűlés elnöke.

Ezek után kíváncsi voltam a hétvégi esemény magyar „tálalására”. A hirkereso.hu azonban mindössze két találatot (stop.hu, nepszava.hu) adott a „Pilisszentkereszt” szóra. Mindkettő az MTI-re hivatkozik, és igen szűkszavúan számol be a rendezvénysorozatról. Az egész Szili Katalin látogatására van kihegyezve, és a végén - a „futottak még” kategóriában - olvasható, hogy „…..A házelnök a szlovák-magyar kétnyelvű falu újratelepítésének 260. évfordulójára érkezett a Pilisszentkeresztre, ahol találkozott Ivan Gasparovic szlovák államfővel…..”




.
Fejlemény
Véleményem szerint a magyar média hozzáállása már előrevetítette Szili Katalin októberi "magánlátogatását".


.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home