Tuesday, July 10, 2007

Az ombudsmanokat megvezették, ugye?

Olvasom a ujságombudsmanok (Miklósi Zoltán és Majtényi László) állásfoglalását (vagy tán kritikáját) Horn Gyula születésnapjának Népszabadság-beli tálalásáról. A kritika szinte kizárólag a lapban közreadott (megjelenhetett!) olvasói levélen alapszik, ill. lényegében arra hivatkozik, azt magyarázza. Megjegyzem, ezt az olvasói levelet eddig még nem sikerült a net-en fellelnem, viszont megtaláltam (és elolvastam) azokat a forrásokat, amivel egy egész bekezdésben (a demokratikus baloldal - alcímmel) foglalkozik a szerzőpáros. Itt többszöris szerepel a „törvényes rend” kifejezés, ami az egykori miniszterelnök életútja körüli vita valódi kiváltó oka. És, ami miatt tagadta meg a legmagasabb állami kitüntetést a jelenlegi államfő, Sólyom László. Az ombudsmanok is egy tavalyi Die Welt interjúban (egyetlenegy helyen! – németül) olvasható kifejezésre (die gesetzliche Ordnung – törvényes rend) vezetik vissza napjaink polémiáját, amikor ezt írják:

„……..Az államfő döntésének indoklásában elsősorban nem is az ötven évvel ezelőtti szerepre utalt, hanem egy tavalyi német lapinterjúra, amelyben Horn a "törvényes rend" helyreállításaként védte meg akkori tetteit. Horn a most megjelent Die Welt-interjúban lényegében megismételte tavalyi érveit, és mondataiban nehéz a lelkiismeret-furdalás bármi nyomára bukkanni. (Érdeklődők figyelmébe: eddig a radikális jobboldalon volt szokás a tavaly őszi zavargást ötvenhathoz hasonlítani, természetesen azzal a céllal, hogy az előbbit fölstilizálják az utóbbihoz. Most ezt Horn tette meg, ellentétes szándékkal. Szerinte akkor is, most is köztörvényesek romboltak és gyújtogattak, veszélyeztetve a "törvényes rendet".) Persze, hogy létezik ez a látszat, csak megfogalmazói azzal nincsenek tisztában, hogy míg az 56/57-es "törvényes" rend kívül állt az alkotmányosságon, sőt képviselőit puccs segítette hatalomba, ez a mostani meg alkotmányos…….”

(Horn Gyula ünnepi napok - Népszabadság • Miklósi Zoltán, Majtényi László • 2007. július 10.)


Nos, ez a magyarázat tévedés! Nem felel meg a valóságnak! Horn – vagy a Die Welt – nem ismételte meg a tavalyi kijelentést, kifejezést! A Die Welt mostani interjújában (amiről a Népszabadság is beszámolt) Horn a „közrend” (die öffentliche Ordnung *) kifejezést, fogalmat használja - többször is! – nem pedig a „törvényes rendet” (die gesetzliche Ordnung **).

Talán nem véletlen, hogy a Népszabadságnál senki sem hívta fel a német nyelvben – ezek szerint – járatlan ombudsmanok figyelmét erre az apróságra, pedig a nol szerkesztőségében többen is kiválóan ismerik a német nyelvet. Meg a hírek manipulálását.


.
angolul
* public policy
** legal order


Magánvélemény
a közrend (kicsit) rendszerfüggetlen, a törvényes rend viszont rendszerfüggő




.
Kapcsolodó írások

Amiről hallgat a magyar média (July 08, 2007)
Interpretálás (July 06, 2007 - a Die Welt 2007. július 5. interjúja magyarul)
Nyomorultak (July 04, 2007 - vélemény)


.

Bejegyzésem utóélete: a Népszabadságban

0 Comments:

Post a Comment

<< Home