Saturday, March 10, 2007

Zsidó humor ?

Nehezen tudok kiigazodni az elmúlt napok hírei, történései között. A csütörtöki (március 08.) magyar híradások között találtam a következőt:

„…A magyarországi zsidók saját biztonságuk érdekében maradjanak otthon március 15-én, mert a tüntetők ismét az utcákon lesznek - szól a Reuters tudósítása szerint a Mazsihisz felhívása. A legnagyobb magyarországi zsidó szervezet vezetője, Feldmájer Péter a hírügynökségnek úgy nyilatkozott: különösen az időseknek nem ajánlják, hogy kimenjenek az utcára…..” (Világgazdaság)

Nem hittem a szememnek és a fülemnek. Valóban ilyen súlyos lenne a helyzet a mai Magyarországon? Netán, túlbuzgóság, túlzott óvatosság, aggódás a sok mindent megélt, átélt honfitársaink iránt? Gyorsan rákerestem az eredeti Reuters hírre. Valóban, az áll benne, amit szinte valamennyi magyar hírportál is leközölt. Közben e-mail-t küldtem Izraelbe, mert a világhálón egyre több angol nyelvű izraeli újságban (pl. Haaretz, Arutz Sheva) is felbukkant a Magyarországra nem éppen jó fényt vető Reuters hír. Egy new york-i zsidó hírügynökség (JTA)pedig úgy tűnt mintha valamit összekevert volna, mert azt írja (angolul), hogy Feldmájer a közelgő zsidó húsvét idejére kérte fel a hívőket, hogy maradjanak otthon, vagy az ünnep idejére hagyják el Budapestet. Aztán megjött a válasz e-mail Izraelből, amelyben azt állt, hogy az ottani rádióban naponta elhangzik a felhívás: március 15-ig nem javasolt Magyarországra utazni.

Most pedig azt olvasom az európai zsidó hírügynökség (European Jewish Press) oldalán, hogy az a Köves Shlomo rabbi, aki még tegnap az Arutz Sheva-ban azt nyilatkozta, hogy nem annyira rossz a helyzet, hogy el kellene hagynia Magyarországot, ma már „Purim-i vicc”-nek nevezte Feldmájer szavait. Az idősekhez szóló felhívás a farsangi ünnephez hasonló Purim idején jelent meg az Új élet című magyarországi lapban, ami alapján aztán a Reuters jelentés készült, és amiről – ugyancsak tegnap – már a külföldnek szóló állami rádióadásban, az Izrael Hangjában is nyilatkozott a Mazsihisz elnöke. Köves rabbi legújabb, az ügyet bagatellizáló nyilatkozata ma már a Jerusalem Post-ban* is olvasható. Eszerint egy viccről van szó, aminek azonban halál komoly az apropója.

Ez lenne a zsidó humor? Ki érti ezt?

.

* A Jerusalem Post honlapján (baloldalon) a legtöbb hozzászólást ("talkback") péntek óta ez a cikk/téma kapta......

3 Comments:

At 10:09 PM, Anonymous Anonymous said...

Ide is beírom, hogy nincs is nagy különbség a székely és a zsidó humor között:

Két székely favágó megy az erdõben, és a hátsó az elõtte menõ hátábá vágja a fejszéjét. Az elsõ hátrafordulva megkérdezi:
-Ez most komoly?
-Igen.
-Akkor jó, mert viccnek elég morbid volna...

 
At 7:04 PM, Anonymous Anonymous said...

Mellékszál, de a dán nagykövetség is azt ajánlotta emailben honfitársainak, h ne menjenek ki a pesti utcákra 15-én...

 
At 12:10 PM, Blogger Pocakos said...

macca8: ez nem mellékszál, mert más követségek, így pl. az ausztrál is hasonlóan figyelmezteti Mo.-on tartozkodó állampolgárait. Sőt, mint láthatod, konkrét időpont megjejőlése nélkül! Azaz állandó jelleggel.......
Ezért nem értem az orthodox Köves nyilatkozatát, hogy neológ kollegája "purimi vicc"-nek szánta figyelmeztetését. Azt meg pláne elszomorítónak tartom, hogy a sok figyelmeztetés közül, miért épp a "zsidót" kapta fel a média. Ha pedig már felkapta, akkor miért próbálja "eljópofizni" egy orthodox rabbi.

 

Post a Comment

<< Home