Thursday, May 11, 2006

Szájas Szájer

Jövő hétfőre várják Strasbourg-ba a bolíviai elnököt, Evo Morales-t, aki egy fontos beszédet fog tartani az Európa Parlamentben. A jobboldali képviselők, elsősorban az Európai Néppárt tagjai, már most hevesen tiltakoznak, mondván meg kell védeni az európai érdekeket. Morales ugyanis a hó elején állami ellenőrzés alá vonta hazája földgáz- és olajmezőit, és felszólította a külföldi vállalatokat, hogy amennyiben nem fogadják el a kormány új feltételeit, akkor hagyják el az országot. A sajátos államosítás érzékenyen érintett néhány európai olajvállalatot, köztük a legnagyobb multinacionálist, az ExxonMobil-t, a spanyol Repsol.-t, a brit BP-t és British Gas-t, valamint a francia Total-t.

A tiltakozók közül a leghangosabb Szájer József néppárti EU-képviselő, aki a parlamenti frakció alelnöke. Nem összetévesztendő az Európai Néppárttal, ahol a tíz alelnök közül az egyik Orbán Viktor. Ugyanakkor a Néppárt és a parlamenti csoport elnöke egy és ugyanaz a személy: Hans Gert Pöttering. Különben Szájer a kilenc alelnök egyike.

Az euobserver.com hosszasan idézi Szájert, aki olyasmiket mondott, hogy „komoly aggályaink vannak, különösen az időzítés miatt”, meg, hogy „semmi bajunk a Morales kormány színével, színezetével, csak bizonyos emberi jogok megsértésével. Az EU intézmények az EU érdekek és törvények védelmében léphetnének fel”


Az internetes újság megkérdezte az Európa Parlament elnökét Josep Borrel-t, aki elmondta, hogy előzőleg kikérték valamennyi frakció vezetőjének véleményét, és a többség nem ellenezte Morales meghívását. Igaz, a néppárti elnök Pöttering nem lelkesedett az ötletért, de nem is utasította azt el. A képviselőknek rengeteg lehetőségük van tiltakozásuk kifejezésének, például kivonulnak a teremből, vagy be se mennek arra az időre, amíg a bolíviai elnök beszédét elmondja. A lap megjegyzi, amennyiben rendbontásra készülnének egyesek, akkor a parlamenti szabályok szerint a parlament elnökének joga van kivezettetni a teremből azt a képviselőt, aki felszólítására nem hagyja abban a rendzavarást, vagy nem távolítja el tiltakozó plakátját, felíratát, transzparensét.


.
Ha már Dél-Amerika fenegyerekeiről (no és a magyarokról) esik szó, a másik nagy név: Hugo Chavez, venezuelai elnök idén januárban, Caracas-ban, a VI. Szocialista Világfórumon tartott üdvözlő beszédében külön kiemelte a Magyarországon kevésbé ismert tekintélyes gondolkodót, a Nagy-Britanniában élő Mészáros Istvánt, illetve a „Tőkén túl” című művét.



0 Comments:

Post a Comment

<< Home