Saturday, May 06, 2006

Politika és sport

Kemény szócsata alakult ki a (los angeles-i) Simon Wiesenthal Központ és a FIFA között a Németországban megrendezendő futball VB kapcsán. A Központ mély felháborodással értesült arról, hogy a VB díszvendége lesz Ahmedinejad (Ahmedinedzsad) iráni elnök, aki beszédeiben többször hangoztatta, hogy nem volt Holocaust, pontosabban, az egy „mítosz” és Izraelt "el kellene tűntetni a térképről". Sőt, olyan kijelentése is volt, hogy „vissza kell küldeni őket oda, ahonnan jöttek” azaz Európába. Erről különben megjelent egy ironikus írás a der Spiegel-ben, amit a Magyar Nemzet átvett és komolyan idézett, azaz nem jelezte annak szarkasztikus, szatirikus voltát.

A felelősség és igazságszolgáltatás elől elmenekült egykori (náci) gyilkosokat felkutató Simon Wiesenthal nevét viselő amerikai szervezet e-mail-es tiltakozó akciót indított. Petíciójukban a FIFA-nál tiltakoznak egy olyan ember díszvendégként való meghívása ellen, aki nemcsak Holocaust-tagadó, és Izrael elpusztítására szólít fel, de atom-programja is veszélyezteti a világot. Mindezt szimbolikusan tetézi, hogy az idei futball VB-t német földön rendezik.

A tiltakozó levél szerint sokakban keserű emlékeket idéz(ne) fel, ha ugyanannak a stadionnak a díszpáholyában (VIP) látnák az iráni elnököt, ahol egykor (az 1936-os Berlini Olimpia idején) náci vezetők ültek. Ugyancsak a sors furcsa fintora, hogy az iráni válogatott Nürnbergben lép majd pályára, egy kőhajításra attól a helytől, ahol a nácik elhíresült nagygyűléseiket tartották. A nürnbergi rendőrségnek már most fő a feje, mert a meccs idejére hatalmas tüntetés (és rendbontás) várható az Ahmedinejad-ot támogatók és a velük szimpatizáló neo-náci csoportok és – az alkalmat ki nem hagyó - ellentábor (anti-nácik, antifasiszták, stb.) között.

Az e-mail-es akció azonban elakadt. A Blatter elnök címére érkező tiltakozó e-mail-ek (spam?) sokasága miatt, a FIFA blokkolta (letiltotta) a petícióküldőket. Ezt a Wiesenthal Központ felháborítónak tartotta, tartja és az eljárás ellen tiltakozó levelet írt a FIFA-hoz. A nemzetközi labdarugó szövetség jogi igazgatója válaszában arról írt, hogy a FIFA nem foglalkozik politikával, - különben is, a német kormányhoz, hatóságokhoz forduljanak ebben az ügyben.

Tegnap (április 05) jelent meg a Wiesenthal Központ honlapján a szervezet reakciója. Eszerint a FIFA nem mond igazat, mert a los angeles-i központ megkereste a német hatóságokat is, akik közölték, hogy a Szövetségi Köztársaság csak a megrendezést biztosítja, a szervezés, a díszvendégek meghívása a FIFA feladata és felelőssége. Ennek ismeretében a Wiesenthal Központ kettősmércével vádolja a Nemzetközi Labdarugó Szövetséget, már ami a politikamenteséget illeti. Hiszen, míg a FIFA most ez ügyben elhatárolódik a politikától, addig Izraelt már elítélte, mert az egy üres stadiont bombázott, amely – állítólag – palesztin terrorista csoportok kiképzőhelyeként szolgált. Akkor a FIFA főtitkár-helyettese (Jerome Champagne) nem átalkodta megjegyezni, hogy „az izraeli akció kontra-produktív és abszolút nem szolgálja a békét”.

Az esetről az iráni web-oldalak is beszámolnak. Azzal kiegészítve, hogy a németországi zsidó szervezetek már tavaly kérték Ahmedinedzsád kitiltását a VB-ről, amikor javasolta Izrael leradírozást a térképről. Ugyanakkor hivatalos iráni források szerint minden valószínűséggel az elnök ott lesz a VB díszvendégei között.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home