Thursday, May 04, 2006

Lopós motorosok

Épp az Egyesült Államokban felgöngyölített, vagy inkább lefülelt motorkerékpár tolvajbandáról készültem írni, amikor látom, hogy az index.hu (az MTI-re hivatkozva) megelőzött. Én a New York Sun írását akartam ismertetni, amiben szerepel egy magyar (is): a 45 éves Lengyel Attila, aki az egész bűnszövetkezettnek a kiagyalója és feje – az amerikaiak szerint. Ez valahogy kimaradt a magyar változatból, és az index.hu cikke inkább a magyar vámosok “hőstettei”-ről regél. Nos, lássuk az érem másik oldalát, hogyan számol be az ügyről, esetről az amerikai média.

Az amerikai rendőrség és az FBI csaknem egy éves nyomozás után jött rá és fülelte le a múlt héten azt az évi 4 millió US dollár értékben motorkerékpárt lopó bűnszövetkezetet, melynek feje a 45 éves magyar, Lengyel Attila. A 23 fős banda szerette a gyors motorokkal való száguldozást, csak az volt a baj, hogy nem a saját gépeikkel repesztettek. A jól szervezett társaság évente mintegy 300-400 értékes motorkerékpárt kötött el, köztük egy 50.000 dollár értékű Harley Davidson-t. A new-york-i rendőrség szerint a banda tagjai ismerték egymást és bolondultak a gyors járgányokért.
A közel egyéves rendőri nyomozásba bekapcsolódott az FBI és a belbiztonságért felelős bevándorlási ügynökség, valamint a vámhatóság. A múlt heti lecsapás a “Motoros fiúk akció” (Operation Biker Boyz) nevet viselte. A 23 tagú társaságból húszat tartoztattak le a US-ben és Magyarországon. A főkolomposnak tartott Lengyelre akár 25 év börtön vár, ha a “vállalkozási korrupció” vádja bebizonyosodik.- mondta a kerületi államügyész. A többiek maximum hét évre számíthatnak.

Háromféle módon hasznosították a lopott motorkerékpárokat. Az átlagos motorokhoz új forgalmit szereztek és, mint újakat adták el. Máskor szétszedték a járgányokat és az alkatrészek felcserélésével újat építettek belőlük. Vagy pedig konténerbe tették, elküldtél a németországi Bremerhaven-be, ahonnan aztán vonattal vitték tovább Magyarországra. Végül egy csendes kis budapesti utcában árulták egy olyan üzletben, amelynek társtulajdonosa a most lebukott Lengyel Attila.


Akik lopták a motorokat, darabonként két és fél ezer dollárt kaptak, Lengyel pedig 10-12 ezerért adta el Amerikában és 13-16 ezerért Magyarországon
.



0 Comments:

Post a Comment

<< Home