Thursday, April 27, 2006

60 euro az új EU vízum

35 euróról 60 euróra tervezik felemelni az EU vizum árát. Ebben állapodtak meg ma (április 27) Luxembourgban az EU belügyminiszterek. A drasztikus áremelést azzal magyarázzák, hogy sokba kerül a schengen-i határok kiépítése, az úgynevezett SIS II határellenőrző rendszer, amelyben biometrikus adatokat is tudnak már alkalmazni, mint az ujjlenyomat és a DNS azonosítást.

Az EU igazságügyi biztosa, Franco Frattini azzal védekezett, hogy „Be akarjuk vezetni a biometrikus (chip) EU vízumot, és ez bizony a picit többe kerül”. Az erről tartott szavazáson Svédország, Görögország és Magyarország a terv ellen szavazott, amit különben Franciaország terjesztett be.

A görög belügyminiszter a határok átjárhatóságáról beszélt, és felhívta a figyelmet, hogy így az EU határon túliak nem tudják majd megismerni az Uniót, különös tekintettel a Nyugat-Balkán, Oroszország és Ukrajna népeire.

Az áremelés nem fogja érinteni Oroszországot, mert az már kötött egy külön egyezményt az Unióval, Ukrajnának és a nyugat-balkáni államoknak, pedig még van egy évük, hogy hasonló megállapodást kössenek" – közölte a jelenlegi osztrák elnökség egyik hivatalnoka. A két tagjelölt (Románia és Bulgária) állampolgárainak nem kell ez az újfajta vízum a belépéshez.

A belügyminiszterek abban is megállapodtak, hogy a tagállamok maguk döntsék el, hogy kinek adnak ingyen vízumot, egyéni elbírálás alapján, és maguk dönthetik el, hogy mennyit kérnek egy hosszabb tartózkodásra szólóért.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home