Wednesday, April 26, 2006

Az ausztrál "smart" kártya

A konzervatív Howard kormány dobta a személyazonossági igazolvány (ID) bevezetését Ausztráliában. Helyette „smart card” („fineszes" vagy "intelligens" kártya) bevezetését fogadta el, amellyel egyúttal az egészségügyi (tb) ellátást is igénybe lehet venni. A kártya fényképes lesz, és személyi adatokat is tartalmazni fog, valamint a támogatott egészségügyi ellátásra és családi juttatásokra is feljogosít. Annak ellenére, hogy a szem.ig. ismeretlen fogalom Ausztráliában, és csak a fényképet nélkülöző jogsival tudja bárki is igazolni magát, - az orvosi és szociális ellátásra jelenleg 17 féle kártya van forgalomban. Howard miniszterelnök szerint az új „smart card” a helyes megoldás a visszaélés (a rá nem szorulók) és a személyi jogok miatti aggodalmakra.

Fontos, hogy mindenki, akinek szüksége van a kártyára, igényeljen egyet, de nem lesz kötelező, hogy mindenkinek ilyen kártyája legyen” – mondta a miniszterelnök, majd hozzáfűzte: „…de ugyanakkor nem lehet majd hozzáférni olyan szolgáltatásokhoz, amelyek normális esetben az embereknek jár, anélkül, hogy ennek a kártyának a birtokában lenne.”

John Howard szerint a „smart card” bevezetése kb. egy milliárd (ausztrál) dollárba fog kerülni, de hamar megtérül a hamisítások és csalások megszűnésével. „A kártya bizonyos (állam)biztonságot is fog szolgálni, hiszen mindenkinek, - akinek szüksége van rá -, fontos lesz azt (saját érdekében) igényelnie.”

A civil szervezetek már protestálnak, mert szerintük ez valójában mégis csak a személyazonossági (ID) bevezetését jelenti, ami sérti a személyi és szabadság jogokat.


2 Comments:

At 5:21 PM, Anonymous Anonymous said...

A smart card elterjedt magyar elnevezése: intelligens kártya.

 
At 5:37 PM, Blogger Pocakos said...

Köszi! De, vajon a tb- és személyi kombinált kártyáját is így hívják (magyarul)?

 

Post a Comment

<< Home