Tuesday, April 25, 2006

Fényes szellők?

Már többször jeleztem, hogy külföldi megfigyelők, elemzők, szakértők stb. szerint nagy feladat vár az új kormányra, hogy mindenki kedvébe járjon. Mindenekelőtt a dollár milliárdokat magyar államkötvényben tartó (külföldi) befektetőnek, valamint az EU-nak, a 2010-re ígért euró bevezetéssel. No, és a magyar lakosságnak, pártszimpátiától függetlenül. A "Nyugat" már a választások előtt megírta, hogy komoly szigorítások várhatók a következő kormánytól, ha az be akarja tartani kötelezettségeit - elsősorban - az EU felé.

Most olvasom Gyurcsány blog-ját, amelyben az újraválasztott miniszterelnök már (sokat sejtetően) jelzi, pedzi, hogy az elkövetkező idő nem mindenkinek fog kedvezni, tetszeni. Idézet internetes naplójából. Azt hiszem, nem kell nagyon a sorok között olvasni.


"......Ha már itt tartunk: törvényszerű, hogy minden átalakulásnak velejárói a kisebb-nagyobb konfliktusok, mert nekünk, a kormánynak az a dolgunk, hogy az ország egészére próbáljunk meg programokat adni, ha úgy tetszik, az országra tekintettel optimalizáljunk folyamatokat, intézményeket, szabályozást. Na most, ami az egész érdekét szolgálja, az nem egy esetben nemhogy nem szolgálja valamennyi társadalmi csoport érdekét, hanem egyes csoportokat kifejezetten sérthet. Ráadásul a sérelem gyakran rövidtávú és azonnali, míg az országra vonatkozó előny vagy haszon áttételes és hosszabb távú. Arról nem is beszélve, hogy a sérelem átélhető és mozgósító erejű, az áttételes és sok esetben közvetlenül nem is érzékelhető hosszú távú előny pedig legfeljebb csendes racionális támogatást teremt. Így aztán nagy különbségek vannak az egyes intézkedések kapcsán azok között, akiknek a javát szolgálják ezek az intézkedések, és azon csoportok között, akik nem egy esetben kárvallottak. Ez utóbbitól való félelem az, ami a kormányokat elrettenti attól, hogy hozzákezdjenek a nagyobb változtatásokhoz......" (részlet a Gyurcsány blog-ból)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home