Monday, May 01, 2006

Régi trükk

……... ha egy (állami) vezetés bizonyosságot akar szerezni igazához, akkor arra felhasználja a médiát. Az egyik legerősebb bizonyító erő a külföldi visszhang. Ezért olvasta fel annak idején a parlamentben Orbán Viktor azoknak (elsősorban újságíróknak) a fekete-listáját, akik („hazaáruló módon”) külföldi lapokban „merték” kritizálni az akkori miniszterelnököt és tetteit. Persze ugyanezt a módszert a kormányzó oldal is ki szokta használni, amikor fizetett hirdetéseket jelentett meg külföldi lapokban. Mondván: „Lám milyen jókat, szépeket írnak rólunk”. A fizetett hirdetéseknél, azonban van egy még régebbi trükk, amikor külföldi újságírókat fizetnek le, ill. meg, hogy valami szépet írjanak az országról.

Most is valami ilyesmi történt. Legalábbis erről cikkeznek az azeri újságok. Azt írják, hogy az egyik legbefolyásosabb és legnépszerűbb magyar újság megírta az igazat az azeriekről és az örmény agresszióról. Ez a nagyon, de nagyon híres újság a 300.000 példányszámban megjelenő METRO újság. (Az ingyenességről egy szó sincs a jelentésben!). A hivatkozott cikket, pedig az ugyancsak híres magyar újságíró Kulcsár István követte el, aki nemrég Azerbajdzsánba látogatott (természetesen állami meghívásra – amit nem tagadnak az azeri internetes hírportálok).

Kulcsárról (egy-két pletykán kívül, pl. nevelőszüleiről) annyit tudok, hogy a Szovjetunióban tanult, volt moszkvai, majd washingtoni tudósító, és írt egy propaganda könyvet a US-ről „Legország” címen. Szóval, a „régi gárda” (oszlopos) tagja. Megjegyzem a METRO főszerkesztője (Izbéki Gábor) is, mintha lett volna moszkvai tudósító.

Szóval, az azeri internetes hírportálok idézik Kulcsár írását a METRO *-ban, amelyben szó van, hogy Azerbajdzsán olajnagyhatalommá válik, és az örmények (Örményország) az azeri föld egyötödét megszállva tartják. Magyarán, Kulcsár (végre) beszámol arról, ami az azerik lelkét bántja. Különös tekintettel a Magyarországon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt „baltás gyilkosra” Safarov hadnagyra, aki időközben nemzeti hős lett, mivel megölte örmény szobatársát egy NATO nyelvtanfolyamon, Budapesten.

Az azeri lapok azt is tudni vélik, hogy május 5-én közös sajtótájékoztatót tart Budapesten az azeri nagykövet és a MUOSZ, ahol az Azerbajdzsánban járt újságírók, köztük Kulcsár is beszámol majd ottani tapasztalatairól.


Mindezzel az azerik szeretnék elérni: Safarovot engedjék el a magyarok, hogy hazájában töltse le börtönbűntetését. - Ez is egy régi trükk.....



.
Megjegyzés
* A METRO-ban megjelent cikket sajnos nem lehet belinkelni. Ahhoz IDE kell rákattintani, majd a keresőbe beírni az "azeri"szót, és az archívumból rögtön előjön a Kulcsát cikk.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home