Thursday, May 11, 2006

Prince Charles Erdélyben

A Magyar Rádió is beszámol Károly herceg erdélyi útjáról, amit aztán átvett a HírTv is. A hír érdekessége, ahogy az MR bukaresti tudósítója úgy indítja beszámolóját:

".......Károly herceg felfedezte a háromszéki Miklósvár falut - számol be exkluzív riportjában a kolozsvári Krónika a brit trónörökös titokban tartott háromszéki látogatásáról......."

Majd így fejeződik be a tudósítás:

"........Ne aggódjon, már megszoktam a rossz utakat - mondta Károly herceg, aki néhány éve rendszeres látogatója Romániának. Alapítványa támogatja a szász falvak, illetve az erdélyi épített örökség restaurálását......."


Nos, ez az „exkluzív” tudósítás, és „titokban tartott” látogatás azért érdekes, mert én a angol nyelvű román hírportálokon olvastam ugyanerről.

A Bucharest Daily News szerint a magánlátogatás „rövid” volt, és a helybéliek számára „meglepetés”. (Titokzatosságról szó sincs!). Ellenben a román tudósításból kiderül, hogy Károly herceg a székelyeket szerette volna jobban megismerni, mert eddig róluk nem sokat tudott, csak a magyarokról. A községben behívták az egyik házba, ahol hagyományos módon kenyérrel és szilvapálinkával fogadták. A herceg afelől érdeklődött, hogy a helybéliek hogyan viszonyulnak az EU-hoz, mennyire szkeptikusak. A válasz az volt: ".....mi magyarok vagyunk és Európa oldalán állunk, ezért olyan hamar akarunk csatlakozni, ahogyan csak lehet...." A MR hírében szereplő alapítvány neve, pedig Mihai Eminescu Trust.

A stop.hu az MTI-től vette át ugyanezt a hírt. Ebben már nincs szó „titokban tartott” útról és „exkluzív” tudósításról, és az alapítvány neve is szerepel, mely „…..síkra száll Erdély középkori építészeti emlékeinek gondozásáért, emellett szociális projektekre, például romániai gyermekotthonok megsegítésére is vállalkozik……”

Megnéztem ennek a brit alapítványnak a honlapját. Itt az áll, hogy a Ceausescu által véghez vitt falurombolások adták az ötletet az alapítvány létrehozására. Elsősorban a csodálatosan szép szász faházak megmentése volt a cél, mivel a 90-es évek elején a szászok többsége Németországba ment. Az alapítvány ugyancsak érdekelt a Máramaros vidékén a faragott faépületek megóvásában.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home