Saturday, May 06, 2006

A gyógyszeripar helyzete

Végre egy jelentés, amiből megtudható, hogyan is állunk gyógyszerileg. A Business Wire szerint, a Research and Markets (http://www.researchandmarkets.com/reports/c36538) kiadott egy tanulmányt „Gyógyszerészeti kilátások: Magyarország” címmel. A bevezetőből megtudhatjuk, hogy Magyarország az európai szárazföld belsejében található, egyike a 2004 májusában az EU-hoz csatlakozott országoknak, lakossága 10 millió, és a hatvan éven felüliek száma, aránya itt a legmagasabb a térségben.

Az egészségüggyel egyetlenegy (állami) „alapítvány” foglalkozik: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (National Health Insurance Fund Administration (NHIFA). A gyógyszertámogatás forrásai, beleértve a gyógyszeripart, azaz a gyógyszergyártókat is, megegyeztek, hogy profitjuk egy részét a OEP-nek adják, fizetik be, hogy fedezzék a kormány túlköltekezéseit. A költségvetési gyógyszerkiadásokat, a kormány rendszeresen alulbecsüli.

A gyógyszerek, a gyógyszerpiac több mint a fele importból származik. Németország, a USA, Nagy-Britannia és Franciaország a vezető beszállítók. Egyenként a teljes magyarországi import 10-10 %-át teszik ki.

Jó néhány jól működő gyártó van az országban, melyek elsősorban általános "másodlagos" termékek előállítására szakosodtak, azaz olyanokra, amelyeknek a szabadalmi védettsége lejárt. A mintegy 20 magyarországi gyógyszergyártó közül csak hat a nagyvállalat, de ők adják a termelés több mint 90 %-kát. Legtöbbjük tengerentúli gyógyszergyárak tulajdonában van, olyanokéban, mint pl. Teva, Sanofi-Aventis vagy Servier. Mégis a piacvezető Richter Gedeon megmaradt függetlennek és magyarnak.

Szinte ezzel a hírrel egy időben érkezett a Dow Jones jelentése Budapestről, épp a Richter-rel kapcsolatban. A cég vezérigazgatója Erik Bogsch szerint a tavalyi hasonló időszakhoz képest, jelentősen, 20 %-kal, csökkent a belföldi gyógyszereladás. Ezért pesszimizmusát fejezte ki a 2007-es évet illetően. (már ami a hazai piacot illeti.)


Lehet, hogy most volna érdemes eladni a Richter részvényeket?


0 Comments:

Post a Comment

<< Home