Tuesday, May 09, 2006

Elfelejtett nap - elszalasztott alkalom

Igaz, nem kerek évforduló (61.), mégsem igazán emlékezett meg róla a magyar média. Május 09, a “Béke első napja” vagy a “Győzelem napja”, azaz a második világháború befejezésének napja (Kelet-) Európában.

Olvasva az internetes hírportálokat, elég vegyes kép és érzelem alakul ki az emberben. A ma.hu például arról értekezik, hogy vajon melyik napot kellene igazából a háború befejezésének tekintetünk? (május 07,08 vagy 09). Ezt a gondolatmenetet folytatja, vagy kiegészíti az inforadio.hu, amikor Kun Béla történész unokáját idézi. A szöveget átvette a Magyar Nemzet is. A Népszabadságban, pedig egy kis mismás, mely e nap jelentőségéből próbálja levezetni a mai “európaiságot”. Az egyetlen “komoly” hírt az Objektív Hírügynökség szolgálta Kecskemétről, ahol a budapesti orosz és ukrán nagykövetség részéről megkoszorúzták az ottani hősi emlékművet. (Apropó, mintha itt lett volna valami választási herce-hurca). Az OH hírének van egy szépség hibája. A hírportál szerint ez a 41. évforduló (sic!)

Aztán e-mail-ben kaptam egy beszámolót “Milyen volt a megemlékezés Magyarországon a Győzelem Napjáról?” címmel a szélsőbalos francophil attac-tól. Íme.

".......Világszerte - a legfelsőbb szinteken is - megemlékeztek az európai második világháború befejezéséről. Itthon a Legfelsőbb Bíróság határozatán és mosakodásaín felbátorodva, a Győzelem Napját megelőzően ismét meggyalázták Ságvári Endre emléktábláját, s az "ismeretlenek" beígérték, hogy "szilánkokra apritják".


A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége hívására a fasizmus feletti győzelem emlékfalánál leróták kegyeletüket az állami szervek, az antifasiszta harcban részt vett országok követségei, a háború, a népirtás, és a népek elnyomása elleni fellépést maguknak érző társadalmi szervezetek képviselői.

Az Országgyülés Elnöke mondott emlékező beszédet. Szívbe markoló szinfoltja volt az emlékezésnek, amikor az oroszországi világháborus és hazánkat is felszabadító veteránok küldöttei elhelyezték vörös szallagokkal és virágokkal ékesített koszorújukat a középre helyezett
parlamenti koszorú alá.


De most hol maradtak a pártok, az egyházak, az ifjúsági szervezetek, amint az évek óta hagyományosan nem csupán jelképként, de elszánásként is részükről mindig megtörtént? Egyedül a MUNKÁSPÁRT 2006 küldöttsége helyezte el tisztelgő, emlékező koszorúját a pártok közül. Ez évben sem maradt el az emlékező napon a Marx Károly Társaság, a Május Elseje Társaság, a Haladó Erők Fórumának és természetesen a MEASZ, a béke tanács vezetőinek tisztelgése.

A magyar média szinte teljességgel elhallgatta a Gesztenyés kerti eseményt, de ami elszomorítóbb, miközben Európa szerte szaporodnak a neonáci provokációk, népellenes háborúk, fenyegetések és erősödnek az üldözések, közömbösek maradtak országunkban e nap történelmi jelentősége tanulságainak felidézése iránt. ......."


Szégyellem, de nem tudom, hol van a “fasizmus feletti győzelem emlékfala” Budapesten. Azon viszont mosolygok, hogy a (szovjet) Vörös Hadsereg egykori katonáit “oroszországi” veteránoknak nevezi a beszámoló. Ugyanakkor tényleg meglepő, megdöbbentő, hogy egy rendezvényről (Gesztenyés kert), ahol beszédet mond az Országgyűlés Elnöke, nem számol be a média. Az is minősíti a hazai gondolkodást, hogy a náci eszmék és hatalom, diktatúra feletti győzelemre való megemlékezéstől távol tartják magukat a magyar pártok, egyházak és ifjúsági szerveztek.

Csak megjegyzem. Nemcsak ma (05.09) Moszkvában, de tegnap (05.08) Franciaországban is munkaszüneti nap a "Győzelem napja". Párizs kiürült. A tv-kben másról sem beszéltek, mint a győzelem napjáról. Pedig a franciák sem maguk vívták ki. Igaz, az ősi ellenség, a németek legyőzése mindig alkalom az ünneplésre.


Május 09 pedig úgy szerepel az EU naptárában, mint Schuman Nap, azaz az EU születésnapja. 1950-ben ezen a napon mondta el Robert Schuman francia külügyminiszter híres beszédét, melyben javasolta az egységes, békés Európa, a mai EU létrehozását.

Az erre való emlékezést sem tartotta fontosnak a hazai vezetés és média.



.

Megjegyzés
Cipruson például ma így ünnepeltek, és mint az osztrák EU web-oldalról leolvasható, Magyarországon a Centrál Kávéház volt/van kijelölve erre a mai alkalomra.





0 Comments:

Post a Comment

<< Home