Monday, May 08, 2006

Roma helyzet

Anne Sherwood for The International Herald Tribune


Az MTI-től átvett cikket közöl az index.huA romák a feketéktől tanulják a rasszizmus elleni küzdelmet? „ címmel. Így, kérdőjellel a végén. Majd az alcím: „….A kelet-európai romák az amerikai feketék polgárjogi harcának tapasztalatait is hasznosítják a The New York Times szerint….” A szerző Otto Pohl. A magyar változatot összehasonlítottam az eredetivel. Az index.hu és az MTI cikke lényegesen rövidebb, mint amit Otto Pohl alkotott. Csak a lényeges eltéréseket és hiányokat pótolom.

A Miskolc-ról küldött eredeti cikk először bemutatja Krappai Ágnest, aki a város nyomornegyedében él, olyan helyen, ahol nincs vezetékes víz. Ahol az asszonyok az utcán mossák rongyaikat, és utcai kútról viszik az ivóvizet. (a környezet leírását fénykép is illusztrálja - lásd fentebb).

A bolgár helyzetről szóló részből kimaradt, hogy egy roma alapítvány (Romani Baht Foundation) még legalább ötven olyan esetet ismer az iskolai szegregációra, és ezeket mind bíróság elé kívánja vinni. A szervezetet 2002-ben alapították, és azóta több alkalommal sikeresen lépett fel romákat ért diszkriminációk ellen. Mint nem szolgálták ki őket kávézóban, diszkóban, korházban, vagy nem vették fel munkára.

A milliárdos Soros György az egyik legnagyobb (anyagi) támogatója a roma (polgár)jogi csoportoknak, és hasonló erőfeszítéseket kíván tenni az európai muzlim kisebbségért, ha már a romák helyzete rendeződött.

Még mindig nincs egy egyesült, közös roma mozgalom, és hiányzanak olyan vezetők, mint amilyen a feketéknél Martin Luther King, vagy Malcom X volt.

Nem minden jogi eset járt eddig sikerrel. A strasbourg-i Emberjogi Európai Bíróság például elutasította annak a 18 nem fogyatékos cseh romagyereknek az ügyét, akiket csak fogyatékos iskolába engedtek beiratkozni. Becslések szerint Csehországban a romagyerekek 75 %-a „speciális” iskolába jár. A strasbourg-i döntés ellenére, az ügyet újra benyújtották az emberjogi bírósághoz.

Az Európai Unió egyik legszegényebb régiójának nevezi Miskolcot a New York Times.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home