Thursday, December 22, 2005

Rövideszűek

A magyar média néhány napja mással sem foglalkozik, mint egy lelkes Fidesz hívő kijelentésével, mely szerint mindenképpen kedvenc pártjának kell győznie a jövő évi választásokon. Ha nem, akkor forradalmat kell (fog?) csinálni. A Fidesz választási “élcsapatát” ezért hadseregnek nevezte. A buzdító szavakat és gondolatot a magyar sajtó rendesen felkapta; az elmarasztalók (baloldal) felháborodnak és egyszerűen lehülyézik a mindenáron győzni akaró rendezőt, a védelmébe kelők (jobboldal) pedig tompítják a lelkes aktivista szavait, mondván az (művészi?) “metaforák”.

Nem értem, minek ez a bazi nagy felhajtás, ez a hirtelen hüledezés, (mű)felháborodás? Mintha ilyet sohasem hallottak volna az “elvtársak”.

A Magyar Hírlap odáig ment, hogy alkotmányjogászokkal vizsgáltatta meg Kerényi Imre szavait:

"......a Fidesz választási kampányában szerepet vállaló rendező egy polgári körös fórumon azt mondta: Magyarországon ma szabadságharc van, amelyet a jobboldalnak meg kell nyernie. Az eseményen Kerényi arról is beszélt, hogy aki szereti a hazáját, az lépjen be a polgári körök hadseregébe. A Fideszt Isten ajándékának nevező rendező a kormánypártokat magyarellenes politikával vádolta, egy baloldali választási győzelem lehetőségére pedig azt mondta: "akkor forradalmat csinálunk". A kijelentések Lövétei István szerint önmagában még nem tartoznak a gyűlöletbeszéd kategóriába, mivel konkrét felhívás formájában senki ellen nem uszítanak.

Halmai Gábor alkotmányjogász ezzel szemben úgy látja: ha valaki – mint Kerényi is – egy csoport elleni forradalomra, hadseregbe lépésre szólít fel, az nagy valószínűséggel kimeríti az uszítás fogalmát......"

A Népszabadság egész oldalt szánt a Kerényi vízióra, ill. annak hatására, különös tekintettel a jobboldalra.

Az index.hu publicistája egyenesen marxista-leninista alapon oktatja ki szegény rendezőt, amikor a forradalom és a puccs közötti különbséget ecseteli a demokráciákban.

Aztán a Magyar Nemzet híréből kiderül, hogy mindez a “hülyeség” valójában egy hónappal ezelőtt hangzott el, és a ballib média kapta most fel, hogy elterelje a figyelmet más fontos dolgokról. Ime:

".....A ma reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában nyilatkozó politikus nem tartja véletlennek, hogy Kerényi Imre egy hónapja elhangzott, nagy port kavart “forradalmi" szavai éppen most kerültek elő. A Fidesz kampányfőnöke szerint ugyanis a színházrendezőre azért volt szükség, hogy elfedje a Financial Times-ben megjelent Magyarország-melléklet okozta botrányt. Közölte: nem tartja ugyan szerencsésnek Kerényi mondatait, nem is tud azonosulni velük, ám mint mondta, azok egy “művészember" szájából hangzottak el, így valamelyest magyarázhatók. ......."


Tényleg, a baloldali sajtó csak a helyet (Celldömölk) jelölte meg híradásaiban az inkriminált mondatok ismertetésekor, az időpontot nem! Vajon miért?

Ami viszont még ennél is megdöbbentőbb számomra, az a feledékenység. Ugyanis Kerényi mondandója abszolút nem új ! Hiszen a hülyének titulált rendező nem a kisujjából szopta a “hadsereg” metaforát (sicc!). Már ez év november 12-én jelentették a hírportálok a Fidesz-es kampányfőnök, Rogán Antal szavait, aki százezer önkéntes toborzásáról beszélt a “kampánycsapat”-ba. Ime:

".....A Fidesz vezető politikusai jövő héttől december 15-ig országjáró toborzó körútra indulnak - mondta el szombati sajtótájékoztatóján Rogán Antal, a párt kampányfőnöke, aki szerint a Fidesz százezer önkéntest vár csapatába. (....)

Hozzátette: az önkénteseket toborzó akció célja, hogy a választási kampány kezdetére százezer ember segítse a Fidesz választási csapatának, országgyűlési képviselőjelöltjeinek és miniszterelnök-jelöltjének munkáját. (.....)

Több ismert civil is csatlakozott már a Változás 2006 csapatához, így Eperjes Károly színművész, Grosics Gyula, az aranycsapat kapusa és Kerényi Imre rendező. ......"

Tehát, valójában nem metaforáról van szó, hanem szinonimáról, a “csapat” és a “hadsereg” szinonimájáról.

Ha a tisztelt felháborodók emlékeznének a legutóbbi választások utáni Orbán beszédre a Várban, akkor talán Kerényi Imre szavai sem lennének annyira meghökkentők, felháborítóak. Hiszen mit is mondott a leköszönő miniszterelnök híveinek? (részlet Orbán Viktor honlapjáról) *

==============
A haza nem lehet ellenzékben
"Nem fogjuk engedni, hogy visszacsempésszék a múzeumba a Szent Koronát, hogy átrendezzék a Terror Házát, hogy kisemmizzék a magyar gazdákat és hogy szétrombolják a státustörvényt." - szögezte le a kormányfő a Dísz téren tartott nagygyűlésen.
Budapest, 2002. május 7.
(....)
Polgári körök százaira van szükség
A kormányfő arra kérte a polgári Magyarország híveit, hogy a következő három hónapban hozzanak létre kis, néhány emberből álló csoportokat, baráti csapatokat, száz számra alakuljanak polgári körök, most nem jogi formákra, hanem együttlétre, összefogásra, készenlétre van szükség. Mert a sokaságban lévő erő csak akkor valódi, ha képes magát megszervezni. “Tudnunk kell egymásról, ha a sors úgy hozza, hogy mozdulnunk kell, egyszerre mozdulhassunk” fogalmazott a miniszterelnök, s kérte a megjelenteket, e polgári szerveződések jelentkezzenek be a demokrácia vonal ismert telefonszámán. (A szám: 06-1-475-0946)
======

.
Erre a "(ha) mozdulnunk kell, egyszerre mozdulhassunk” kijelentésre vagy inkább felszólításra, most miért nem akarnak emlékezni a háborgók? Akkoriban miért nem fogadott fel alkotmányjogászokat e gondolat tisztázására a Magyar Hírlap? Hol volt az index.hu publicistája 2002 májusában? – a többi sajtóorgánumról nem is beszélve.
Ennyire rövideszűek lennének a hazai újságírók?
.
* Sajnos időközben OV honlapjáról nem érhető el a beszéd, azért máshonnan kellett a linket beszereznem.

2 Comments:

At 12:27 PM, Anonymous Anonymous said...

lehet hogy a csapat és a hadsereg szinonímák, de azért van árnyalatnyi különbség. A csapatnak ugyanis nem feltétlenül van fegyvere, a hadsereggel ellentétben. Utóbbi jellemzően az erőszak letéteményese is, és így már tényleg necces a szóhasználat.

(Különösen azoktól akik gyakran zsidóznak, de mindig kikérik magunknak, ha lefasisztázzák őket.)

 
At 12:53 PM, Blogger Pocakos said...

Csak emlékeztetőül, Nagy Imre szavai 1956. nov. 04. hajnaláról: "....Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével...."

 

Post a Comment

<< Home