Thursday, March 29, 2007

Just for the record .....

......... azaz kb. emlékeztető. Március 16-án Charles Zentai Károly ismét megjelent a perth-i bíróságon, amiről a magyar média elfelejtett beszámolni. Minek is? Hiszen nem történt semmi. Pontosabban közölték vele, hogy hazamehet, és jöjjön vissza május 30-án.

A Magyarországon háborús bűnnel gyanúsított Zentai szívósan küzd kiadatása ellen választott hazájában, Ausztráliában. A háborús bűnösöket felkutató Simon Wiesenthal Központ szeretné, ha a most 84 éves egykori magyar katona, szülőföldjén, magyar bíróság előtt tisztázná magát. Zentait azzal gyanúsítják, hogy 1944 őszén részese volt egy 18 éves zsidó fiú halálra verésének, mivel az nem viselte az akkori törvények szerinti megkülönböztető sárgacsillagot. A magyar hatóságok többi mint hatvan évet vártak a nemzetközi elfogató parancs kiadásával, a kiadatási kérelem megküldésével.

A magát ártatlannak való Zentai, először úgy nyilatkozott, hogy neve és személye tisztázása érdekében hajlandó önként Magyarországra menni, majd később (egyre) romló egészségi állapotára hivatkozva nem vállalta az önkéntes megméretetést. Hála az ausztrál törvényeknek a jogi procedúra úgy látszik Zentai malmára hajtja a vizet. Eddig legalábbis sikeresen védekezett a kiadatási eljárás ellen, mely jelenleg két szálon fut: 1. a helyi (Perth, Western Australia) és 2. (állam)szövetségi (Canberra, A.C.T.) szinten.


A fennálló ausztrál törvények szerint a kiadatási kérelmet először lakóhely szerinti, „helyi szinten” kell megvizsgálni, majd a mindenre kiterjedő vizsgálat, meghallgatás alapján javaslatot kell tenni az államszövetségi hatóságnak. A javaslat alapján – az összes lehetséges körülményt figyelembe véve és mérlegelve - a kiadatási kérelem jóváhagyását, ill. elutasítását az igazságügyi miniszter írja alá.

Zentai első helyi meghallgatása tavaly februárban volt, majd élve az ausztrál törvények adta lehetőségekkel, megkérdőjelezte a helyi hatóságok illetékességét, mondván nemzetközi ügyben egyetlen szövetségi állam sem dönthet. Ezt az óvást, érvelést a Legfelsőbb Bíróság tavaly szeptemberben elutasította. Viszont Zentai védői éltek a fellebbezési lehetőséggel, és a teljes bírói kar összehívását kérték az elméleti vita eldöntéséhez. Erre azonban még nem került sor, ezért a március 16-ára kitűzött helyi (perth-i) meghallgatás ismételten elmaradt. Az új időpont május 30, annak reményében, hogy a Legfelsőbb Bíróság addig meghozza másodfokú – és egyben végleges – döntését a jelenleg fennálló kiadatási procedúra helyességéről, törvényességéről.
A Zentai story0 Comments:

Post a Comment

<< Home